Icoana Maicii Domnului de Don purtată în luptă de soldații dreptslăvitori - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Icoana Maicii Domnului de Don purtată în luptă de soldații dreptslăvitori

20:28, marți, 1 septembrie, 2020 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Există numeroase Icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului renumite pentru ajutorul acordat în bătălii. Dintre ele Icoana Maicii Domnului „Donkaia” (”Don”) este cea mai cunoscută, pentru acest tip de minuni. Istoria ei este legată de două mari bătălii importante pentru poporul rus: de la Kulikovo (8 sept. 1380) şi de pe dealurile Moscovei (1591).

În prima dintre ele, la râul Don, Icoana, pictată în sec. XIV de Teofan Grecul, a fost purtată ca steag, înfricoşându-i pe tătarii invadatori şi încurajându-i pe soldaţii ruşi. Victoria neaşteptată a fost atribuită mijlocirii Maicii Domnului, iar Icoana s-a numit de atunci „Donskaia”. Ea a fost dăruită de către Cazacii de pe Don marelui prinţ Dimitrie Donskoi (1363-1389), care a mutat-o la Moscova. Icoana a fost aşezată mai întâi în catedrala Adormirii Maicii Domnului, apoi în cea a Buneivestiri.

Sărbătoarea din 19 august (1 septembrie) în cinstea Icoanei a fost stabilită în Rusia, după victoria din 1591. În acele vremuri, hanul Nuradin al Crimeei şi fratele său, Murat-Girei au avansat cu o armată numeroasă spre Moscova, poziţionându-se pe dealurile Vorobiov. Înaintea luptei propriu-zise, credincioşii ruşi au mers în procesiune cu Icoana Maicii Domnului „Don”, în jurul Moscovei, după care au aşezat-o în bisericuţa de campanie, din mijlocul soldaţilor. Cu o zi înaintea bătăliei, ţarul Feodor Ivanovici, pe când se ruga înaintea Icoanei Maicii Domnului „Donskaia”, a avut o viziune prin care i s-a anunţat victoria. Într-adevăr, a doua zi tătarii s-au retras înfricoşaţi, fără motiv. Se consideră că Icoana li s-a arătat în văzduh, gonindu-i.

În scurtă vreme, pe locul bisericuţei de campanie s-a ridicat o mânăstire în cinstea Icoanei, cunoscută până azi drept mânăstirea “Donskoi” din Moscova. Pe lângă procesiunea anuală cu Icoana (de fapt, cu o copie a Icoanei, cea originală aflându-se în prezent la galeriile Tretiakov), la această mânăstire se săvârşeşte o dată la patru ani ritualul pregătirii Sfântului şi Marelui Mir, de către Patriarhul Moscovei şi a toată Rusia. Mulţi aristocraţi şi artişti celebri ai Rusiei sunt îngropaţi în cimitirul acestei mânăstiri, unde familiile lor au ridicat câteva capele. Între ei se numără scriitorul Aleksandr Soljeniţîn.

Icoana „Don” este de tipul „Eleousa”, fiind foarte asemănătoare cu Icoana „Vladimir” a Maicii Domnului şi exprimând bucurie, linişte şi tandreţe. Diferenţa dintre ele constă în faptul că, în Icoana „Donskaia”, Pruncul Iisus are picioarele dezgolite până la genunchi şi sprijinite de braţul Fecioarei Maici. Pe spatele Icoanei este pictată Adormirea Maicii Domnului. Icoana este venerată în Rusia, circulând foarte multe copii ale ei.

Icoana Maicii Domnului din Don a fost pictată de Teofan Grecul. În ziua bătăliei de la Kulikovo (8 septembrie 1380, de sărbătoarea Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu), Icoana a fost împreună cu armata rusă, ajutându-o, dar după victorie a fost dăruită de către cazacii din Don ca un cadou comandantului lor, Marele Cneaz Dimitrie al Donului (1363-1389), care a mutat-o la Moscova.

Rugăciune pentru Suflet, facebook.com

Contact Form Powered By : XYZScripts.com