Icoana Maicii Domnului din Ierusalim - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Icoana Maicii Domnului din Ierusalim

Icoana Maicii Domnului din Ierusalim, sărbătorită de Bisericile Ortodoxe la 12 octombrie, a călătorit în multe locuri. Peste tot au rămas copii ale ei, făcătoare de minuni.

Astfel, considerându-se a fi pictată de Sfântul Evanghelist Luca la 15 ani după Înălţarea Domnului la Cer, Icoana a fost dusă mai întâi în Constantinopol (453), de către împăratul Leon I, în biserica Izvorului Tămăduirii.

În timpul împăratului Heraclie, Constantinopolul a fost protejat de invazia sciţilor, prin mijlocirile Maicii Domnului din Icoană. Atunci Icoana Preasfintei Fecioare a fost mutată pentru circa trei sute de ani în Biserica Vlahernei. De acolo a ajuns în Korsun (Chersonese), fiind preluată de Sfântul Prinţ Vladimir, cel întocmai cu Apostolii, în 988. El a dus-o la Kiev, apoi a dăruit-o locuitorilor Novgorodului, când s-au creştinat.

Cucerind Novgorodul, ţarul Ivan cel Groaznic a luat Icoana Maicii Domnului şi a mutat-o în catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova, unde a rămas până în 1812, când a fost prădată de francezi şi dusă în catedrala Notre Dame – Paris.

În locul Icoanei, la catedrala din Moscova a fost adusă o copie a acesteia, din biserica moscovită a Naşterii Maicii Domnului. Pe marginea Icoanei rămase, sunt reprezentaţi Sfinţi Apostoli şi Mucenici.

Alte copii ale Icoanei Maicii Domnului din Ierusalim, făcătoare de minuni:

– O altă Icoană a Maicii Domnului din Ierusalim s-a aflat în catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, între sec. XII-XV, dar nu se ştie unde este în prezent. În falnicul oraş bizantin a existat chiar şi o biserică în cinstea Icoanei Maicii Domnului din Ierusalim.

– Pictată de iconograful Cornelius Ulanov în sec. XVIII, o copie a Icoanei, ea însăşi făcătoare de minuni (ocrotire de incendii, epidemii, vindecări de boli ş.a.) se află la mânăstirea Krivoezersk (Kostroma), fiind sărbătorită pe plan local şi la 20 august. Aceasta a constituit modelul pentru o altă Icoană, pictată de ieromonahul Nil de la Krivoezersk, şi trimisă mânăstirii athonite a Sfântului Pantelimon în 1850, în urma unui vis al călugărului.

Icoana Maicii Domnului din Ierusalim este sărbătorită la 12 octombrie, 13 noiembrie, dar şi în sâmbăta a cincea din Postul Mare. Zeci de alte copii ale ei au fost realizate, în biserici din întreaga lume.

icoana-maicii-domnului-din-ierusalim

Contact Form Powered By : XYZScripts.com