Icoana Sfântului Gheorghe dăruită Mănăstirii Zografu de Ştefan cel Mare - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Icoana Sfântului Gheorghe dăruită Mănăstirii Zografu de Ştefan cel Mare

10:19, miercuri, 16 decembrie, 2020 | Cuvinte-cheie: , ,

Înainte de Bătălia de la Vaslui din 1475 a avut loc o minunată întâmplare. Fiindu-i teamă de mulţimea păgânilor, creştinii lui fiind cu mult mai puţini la număr, Sfântul Ştefan cel Mare a făcut rugăciune. În noaptea aceea, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe i s-a arătat în vis şi i-a zis: „Îndrăzneşte în Domnul şi să nu te temi de această mulţime, ci în zori adună oştirile tale, le trimite asupra vrăjmaşilor lui Hristos, cu glas de trâmbiţă şi alai. În aceasta vei cunoaşte puterea lui Dumnezeu, care acum te ajută, căci pentru aceasta sunt eu trimis, să-ţi arăt cine va birui, şi puterea aceasta este mare în tine şi lucrătoare, şi o să te ajut pe tine în toate bătăliile. Tu să înnoieşti mănăstirea mea pustiită, numită Zografu, care este în Muntele Athos, şi trimite acolo icoana mea pe care o ai cu tine.”

Trezindu-se din somn voievodul şi cugetând la vedenie, nu s-a mai îndoit de mila lui Dumnezeu, ci a adunat oastea sa şi, mergând în fruntea oştirii sale cu icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, i-a biruit şi ucis pe toţi potrivnicii.

Aducând apoi mulţumire Sfântului Gheorghe, voievodul a trimis pe un cinstit slujitor al său în Sfântul Munte, la Mănăstirea Zografu cu această sfântă Iioană ca ofrandă şi i-a dat hrisov să înnoiască din temelie mănăstirea.

Icoana Sfântului Gheorghe dăruită Mănăstirii Zografu de Ştefan cel Mare se află astăzi în katholikonul acestei mănăstiri, în strana arhierească din partea stângă.

Sursa: https://doxologia.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com