Ierarhii BOM au liturghisit de sărbătoarea Soborului Maicii Domnului, la catedrala mitropolitană din Chișinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Ierarhii BOM au liturghisit de sărbătoarea Soborului Maicii Domnului, la catedrala mitropolitană din Chișinău

În a doua zi a marelui praznic al Nașterii Domnului, în care este sărbătorit Soborul Maicii Domnului, la 8 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove s-a aflat în mijlocul enoriașilor Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din Capitală.

Cu acest prilej, Mitropolitul țării a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, avându-i alături pe Ierarhii Bisericii Ortodoxe din Moldova:  ÎPS Sava, arhiepiscop de Tiraspol şi Dubăsari, ÎPS Anatolie, arhiepiscop de Cahul şi Comrat, ÎPS Petru, arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, ÎPS Marchel, arhiepiscop de Bălți și Fălești, ÎPS Nicodim, arhiepiscop de Edineţ şi Briceni, PS Ioan, episcop de Soroca, vicar mitropolitan, PS Siluan, episcop de Orhei, vicar mitropolitan, prot. mitr. dr. Vadim Cheibaş,, secretarul Mitropoliei Moldovei, PC arhim. Filaret (Cuzmin), starețul Mănăstirii Căpriana, PC arhim. Ioan Danilescu, conducătorul biroului administrativ al eparhiei de Tiraspol și Dubăsari și soborul de preoți și diaconi ai Catedralei mitropolitane.

Cuvântul bisericesc, „sobor” însemnează „adunare de oameni”: întâi, cuvântul acesta este o chemare către cei credincioşi, să ne adunăm astăzi, în cinstea Maicii Domnului, aici pe pământ; dar, pe de altă parte, cuvântul „sobor” ne aduce aminte că Maica Domnului ce se află preaslăvită, fără de asemănare, în mijlocul tuturor Sfinţilor fericiţi din ceruri şi că, aşa fiind, adunarea noastră de astăzi, de pe pământ este, de fapt, o împreună-prăznuire a noastră cu cetele tuturor Sfinţilor şi îngerilor din ceruri. Adunarea cea cerească, adică, se uneşte, astăzi, cu adunarea noastră pământească, la cinstirea Maicii Domnului.

Mitropolitul Vladimir a avut parte de alese felicitări din partea arhiepiscopului de Tiraspol și Dubăsari, ÎPS Sava, care a vorbit din numele Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova și părintele Vadim Cheibaș care a vorbit din numele slujitorilor catedralei mitropolitane, mulțumind arhipăstorului pentru grija Sa părintească și pentru dragostea pe care o are față de cler și popor.

Soborul Maicii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Preasfintei Fecioare Maria.

În a treia zi după Nașterea cea după Trup a Domnului, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com