În 30 de ani, R. Moldova a pierdut mai mulți oameni decât în războaiele din ultimii 500 de ani - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

În 30 de ani, R. Moldova a pierdut mai mulți oameni decât în războaiele din ultimii 500 de ani

16:06, joi, 2 februarie, 2023 |

Populația Republicii Moldova a scăzut cu 1,7 milioane din 1994 și până în prezent. Pierderea, explicată prin migrația forței de muncă, este mai mare decât numărul total al victimelor făcute de războaiele care au trecut peste această regiune în ultimii 500 de ani.

Populația actuală a Republicii Moldova a fost recent estimată la 2,6 milioane de cetățeni.

Statisticile realizate în 1994, la scurt timp după obținerea independenței de URSS, arătau o populație de 4,3 milioane de locuitori.

Actuala scădere este atribuită în mare parte emigrării masive a basarabenilor în Europa, în căutarea unui trai mai bun, scriu jurnaliștii din Republica Moldova.

Totuși, mai există o cauză a scăderii demografice de peste Prut, una despre care se vorbește mai puțin: rata avortului și inexistența unor politici publice de susținere a familiilor și a mamelor.

Comunicatul Marșului pentru viață 2016 a făcut publice statistici ale Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, care arătau o rată a avortului între 34% și 41% în anii 2008-2014. Aceasta înseamnă că cel puțin unul din trei copii concepuți nu a ajuns să se nască.

Tot statisticile oficiale arătau că Republica Moldova a pierdut prin avort 425007 copii în perioada 1995-2014. Sunt statistici vechi de zece ani și care iau în considerare doar cifrele raportate. Așadar, pierderea prin avort ar putea fi mai mare de jumătate de milion de suflete de copii basarabeni.

De peste un deceniu, Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a deschis un cămin maternal prin care ajută femeile în criză de sarcină și mamele singure să-și crească copiii. Este, însă, nevoie de politici de sprijin susținute pe termen lung.


Statistica actuală a populației Republicii Moldova fost obținută printr-o metodologie internațională de calcul al populației cu reședința obișnuită, implementată de Biroul Național de Statistică (BNS) al Republicii Moldova, cu susținerea Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) din Moldova și Swiss Cooperation in Moldova.

Foto credit: Facebook / Moldova Travel

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com