Header image

În ce locuri NU vei putea fuma şi ce alte interdicţii au fost stabilite în lege

22:59, vineri, 29 mai, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

Parlamentul a interzis publicitatea pentru produsele din tutun şi fumatul în spaţiile publice închise, inclusiv în localuri. Prevederile se regăsesc în proiectul legii antifumat, adoptată, astăzi, de deputaţi şi vor intra în vigoare în 2016. Documentul mai stabileşte şi interdicţia comercializării ţigărilor între orele 22:00 şi 08:00.

Potrivit legii, din data de 31 mai 2016 va fi interzis fumatul la locul de muncă şi în spaţiile publice închise, inclusiv baruri şi restaurante. De asemenea, interdicţia va fi valabilă şi în spaţiile deschise administrate de spitale şi şcoli, dar şi în staţiile de aşteptare a transportului public.

„Excluderea riscului expunerii riscului nefumătorilor la fumul de tutun, prin asigurarea spațiilor publice închise, libere de fumul de tutun, responsabilizarea managerilor, proprietarilor de spații publice de a asigura reglementarea prevederilor legislative. Excluderea accesului minorilor la produse de tutun”, a explicat deputatul PCRM, Oxana Domenti.

„OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) a lansat o adevărată ofensivă împotriva fumatului, inclusive împotriva fumatului pasiv. În lume există peste 650 de milioane de fumători, jumătate din ei mai devreme sau mai târziu, cu regret, vor muri din cauza tutunului„, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Proiectul de lege interzice vânzarea ţigărilor aromate şi subvenţionarea sau stimularea de către stat a cultivării tutunului.

Documentul stabileşte şi o listă de avertismente care vor fi aplicate obligatoriu pe pachetele de ţigări începând cu 2018. Atenţionările vor acoperi cel puţin 65 la sută din suprafaţa ambalajului.

De asemenea, magazinele sau gheretele cu o suprafaţă mai mică de 20 de metri pătraţi, care comercializează ţigări, vor trebui să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 de metri una de alta.

Pentru încălcarea acestor norme, statul va aplica amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei.

sursa publica.md

cigarettes___by_zwara02_56411600

Contact Form Powered By : XYZScripts.com