Header image

În duminica a II-a după Rusalii, PS PETRU, a Liturghisit la Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din Ungheni

12:21, duminică, 10 iunie, 2018 | Cuvinte-cheie:

Duminică, 10 iunie 2018, a II-a după Rusalii şi prima din postul Sfinţilor Apostoli,  Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni a oficiat Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski din Ungheni.

Alături de Ierarh au coliturghisit soborul de preoţi şi diaconi slujitori ai Catedralei.  În cadrul Sfintei Liturghii după citirea Evangheliei, cu binecuvîntarea Ierarhului, Secretarul Episcopiei, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI, a ținut un cuvînt de învățătură pe marginea pericopei de astăzi.

După rugăciunea Tatăl nostru, toți cei care s-au mărturisit și au primit dezlegare de la duhovnic au fost împărtășiți cu sfintele taine de către Chiriarh printre care și toți ipodiaconii Preasfinției sale.

La final Preasfinţitul Episcop PETRU, a adăugat la cuvîntul de la predică următoarele: ,,Iubiţi credincioşi, dacă toţi avem o chemare şi o misiune de la Dumnezeu pe pămînt, să vedem ce chemare anume avem fiecare dintre noi şi dacă ne-o împlinim cum trebuie cu adevărat. Cei mai mulţi credincioşi sînteţi căsătoriţi şi aveţi familie şi copii. Vă împliniţi cum se cuvine datoria de creştini ortodocşi şi cea de părinţi? Veniţi regulat de sărbători la biserică? Vă rugaţi acasă cu copiii dumneavoastră? Vă spovediţi regulat în sfintele posturi? Iertaţi pe cei ce v-au supărat? Aveţi smerenie, credinţă tare în Dumnezeu şi răbdare în necazurile vieţii? Vă împliniţi datoria de soţi, născînd copii, aşa cum aţi făgăduit-o la cununie, nu îi ucideţi? Vă creşteţi copiii în frică de Dumnezeu, sau îi lăsaţi de capul lor?

     Iată cîte întrebări se pun celor căsătoriţi, de la care Dumnezeu aşteaptă tot atîtea răspunsuri. La fel şi cei necăsătoriţi, văduvele şi bătrînii sînt întrebaţi de Hristos dacă merg regulat la biserică, dacă duc viaţă curată, dacă se roagă şi citesc cărţi sfinte, dacă se spovedesc şi se împărtăşesc cu Trupul şi Sîngele Domnului.

    Astăzi, mai mult ca oricînd, ne cheamă Hristos la pocăinţă, la biserică, la faptele bune care ne aduc bucuria mîntuirii. Fiecare dintre noi să își deschidă inima, pentru Dumnezeu, pentru Evanghelie, pentru o viaţă creştinească mai înaltă, mai curată, cît mai sfîntă. Apoi să ne cercetăm dacă am făcut, sau nu, măcar o parte din datoriile noastre creştineşti, dacă ne-am împlinit menirea pentru care am fost creaţi.

    Să rugăm pe Mîntuitorul să ne lumineze şi să ne ajute să împlinim cu sfinţenie marea noastră chemare de creştini şi fii ai Bisericii lui Hristos. Amin.

Sursa: www.episcopia-ungheni.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com