În Duminica Fiului risipitor, PS Siluan, Episcop de Orhei, a liturghisit la Catedrala mitropolitană din Chișinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

În Duminica Fiului risipitor, PS Siluan, Episcop de Orhei, a liturghisit la Catedrala mitropolitană din Chișinău

15:00, duminică, 12 februarie, 2023 | Cuvinte-cheie:

„Scoală-te, cela ce dormi, şi învie din morţi, şi te va lumina Hristos! Dacă ţi-e greu acum, pregăteşte-te, cel puţin, de post, la începutul căruia apostolul va grăi către tine: „Iată, acum este vremea bineprimită! Iată, acum este ziua mântuirii!” (Sfântul Teofan Zăvorâtul)

În Duminica Fiului risipitor, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

Duminica Fiului risipitor ne descoperă ca pentru a învia din moartea păcatului, este nevoie de pocăință. Dacă am urmat fiului risipitor în cădere, să-i urmăm și în ridicare, dacă ne-am risipit moștenirea și darurile oferite de Dumnezeu, să ne grăbim, asemeni lui, să revenim la Părintele Ceresc.

”Dumnezeu-Părintele suferă, rabdă, nădăjduieşte, aşteaptă, oferă prilejuri multe şi dese. Nu-şi ceartă copiii, nu Se mânie pe ei, nu-i alungă, le vorbeşte cu bunăvoinţă, îi înţelege, Se poartă față de ei ireproşabil. Atitudinea Sa ne provoacă zdrobire. Dragostea Sa ne răscoleşte în chip învietor. Având un asemenea Tată, nu suntem îndreptăţiţi să zăbovim departe de casă, în afara ei. Suntem chemaţi la o neîntârziată întoarcere acasă, în noi înşine’, ne spune părintele Moise Aghioritul.

Deși mulți dintre noi nu conștientizează, departe de Dumnezeu, omul nu poate decât să sufere de foame, căci doar apropierea de Domnul, dragostea Lui, hrana dumnezeiască – trupul şi sângele lui Hristos, suflarea Duhului Sfânt pot hrăni Omul cel după asemănarea cu Dumnezeu. Omul are o slăbiciune extraordinară: nu poate trăi şi se împlini decât în Domnul, decât în unire cu Dumnezeu. Orice om care se îndepărtează de Domnul va suferi de „foame”.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți Preasfințitul Siluan, a vorbit despre faptul că în pericopa evanghelică prezentată de Biserică în această Duminică, ne putem regăsi fiecare. «Dacă am aduna împreună toate parabolele Mântuitorului Hristos, Pilda de astăzi o putem considera cea mai consistentă, cea care ne amintește despre bunătatea și mila infinită a lui Dumnezeu. Și noi oamenii, care ne îndepărtăm de Dumnezeu în țara păcatului și nu mai căutăm calea de întoarcere. Binecuvântat este cel care găsește putere să se ridice din păcat și să se întoarcă către Dumnezeu. Pilda din această Duminică ne reamintește că oricât de mult am greși, avem un Tată bun și milostiv, care ne așteaptă cu brațele deschise să ne reîntoarcem la dragostea Sa și demnitatea noastră de fii ai Săi”, a menționat Ierarhul Orheiului.

În această zi îi sărbătorim pe Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ca pe cei mai mari învăţători şi păstori ai Bisericii. Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte!

Sursa: https://manastireacurchi.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com