În Duminica Samarineanului milostiv, PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit la Mănăstirea Curchi - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

În Duminica Samarineanului milostiv, PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit la Mănăstirea Curchi

12:30, duminică, 27 noiembrie, 2022 | Cuvinte-cheie:

Luați aminte, frații mei, și nimeni să nu cadă pradă amăgirii: cel ce nu-l iubește pe fratele său nu-L va iubi cu mult mai mult pe Dumnezeu. (Sf. Siluan Athonitul)

În Duminica a XXIV-a după Rusalii, cea a Samarineanului milostiv, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Pilda samarineanului milostiv este una dintre cele mai cunoscute pilde, relatată în Evanghelia după Sfântul Evanghelist Luca, capitolul 10, versetele 29-37. Parabola este istorisită de Domnul Iisus Însuși pentru a ilustra că iubirea și mila sunt virtuțile care-i călăuzesc pe oameni spre credința vie, evlavie și sfințenie. Pilda ne învață că, față de Lege, este mult mai importantă păstrarea duhului ei, iubirea, decât păstrarea literei Legii, extinzând conținutul cuvântului „aproapele”.

Într-o societate consumistă în care omul este condus de egoism şi de dorinţa de îmbogăţire rapidă, în care semenii nu mai sunt consideraţi fraţi, samarineanul milostiv este un exemplu pilduitor pentru cei ce doresc să-i ajute pe cei aflaţi în situaţii dificile. „În zilele noastre, oamenii aspiră să fie iubiți și de aceea esuează. Corect este să nu te intereseze dacă alții te iubesc sau nu, ci dacă tu îl iubești pe Hristos și pe oameni. În felul acesta îți va fi plin sufletul,” ne spune Sfântul Porfirie Kafsokalivitul.

După citirea pericopei evanghelice, PS Siluan s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de învățătură în care a sintetizat principalele învățături duhovnicești ce se desprind din fragmentul evanghelic. „Suntem tot mai indiferenți și mai împietriți. Suferința celui de aproape nu ne mai interesează, chiar dacă pretindem că suntem creștini. Nu răspundem cu milă și dragoste la durerea și neputințele aproapelui. Însă, doar dragostea față de aproapele ne poate face următori ai Domnului Hristos și moștenitori ai Împărăției Cerului. Intrăm în Postul Nașterii Domnului, un prilej în plus de a deveni mai buni, mai iertători, pentru ca sufletele noastre să poată să-L primească pe Cel care va veni să Se nască în lume și în inimile noastre,” a menționat Preasfinția Sa.

Pilda samarineanului milostiv din această duminică a 24-a după Rusalii ne îndeamnă înaintea începerii Sfântului Post la acţiuni de milostenie asemenea binefăcătorului din textul evanghelic pentru ca postul nostru să fie împlinit prin fapte bune. „Mergi şi fă şi tu asemenea!” Acest cuvânt este un îndemn al Mântuitorului Hristos pentru orice creștin. Un îndemn de la care nu ne putem sustrage fără a cădea din harul iubirii. Fără, adică, a ne compromite moştenirea vieţii veşnice de condiţiile căreia se interesa învăţătorul de Lege. Iar fapta bună nu înseamnă doar a strecura mărunțiș în palma unui cerșetor, ci înseamnă tot ceea ce înalță pe un om, tot ceea ce înseninează pe un om, tot ceea ce aduce bucurie unui om.

Sursa: https://manastireacurchi.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com