În Sâmbăta Acatistului (a 5-a din Postul Mare), episcopul Filaret a slujit la Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” din Căpriana - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

În Sâmbăta Acatistului (a 5-a din Postul Mare), episcopul Filaret a slujit la Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” din Căpriana

14:27, sâmbătă, 20 aprilie, 2024 | Cuvinte-cheie:

În Sâmbăta Acatistului (a 5-a din Postul Mare), 20 aprilie, episcopul Filaret a slujit la Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” din Căpriana.
Zilele Postului Mare sunt împodobite cu diverse slujbe, care au fiecare în parte, timpul, rolul şi însemnătatea lor. Astfel, în săptămâna a 5-a a Postului, poposim la sărbătoarea Lauda Maicii Domnului (Sâmbăta Acatistului).
În sâmbăta din săptămâna a cincea a Postului Mare, la utrenie, se prăznuieşte Imnul Acatist al Presfintei Stăpânei noastre, Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioară Maria. Acest imn este de fapt modelul tuturor acatisetelor pe care le avem noi astăzi.
Această sărbătoare a fost rânduită în Biserică întru aducerea aminte de grabnicul ajutor pe care ni-l oferă Maica Domnului atunci când îi cerem ajutorul.
Originile ei merg până departe, în veacul al VII-lea, când patriarhul Serghie al Constantinopolului a fost povăţuit de însăşi Maica Domnului pentru a citi acest acatist în biserică şi pentru a feri astfel cetatea de năvălirea turcilor.
Contact Form Powered By : XYZScripts.com