În Serbia va avea loc descoperirea moaștelor Sfântului Iustin (Popovici) - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

În Serbia va avea loc descoperirea moaștelor Sfântului Iustin (Popovici)

11:44, joi, 10 aprilie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

În acest an se împlinesc 120 de ani de la nașterea și 35 de ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Iustin (Popovici), predicător şi teolog care aproape în continuu a fost urmărit şi persecutat în epoca comunistă atee.

Sfântul Iustin a fost arhimandrit la Mănăstirea Celie, doctor în teologie, profesor al Universităţii din Belgrad şi mai ales un mare duhovnic. Născut la Vranje, în ziua de Buna Vestire a anului 1894, viitorul monah Iustin a primit numele Blagoje, după denumirea sârbească a marelui praznic creştin. Părinţii săi se numeau Spiridon şi Anastasia; erau fii de clerici şi oameni foarte credincioşi. Blagoje era cel de-al treilea copil al familiei, născut în urma fratelui mai mare Stoiadin şi a surorii Stoina.

De ziua Bunei Vestiri, ziua în care în  anului 1979, părintele Iustin a adormit întru nădejdea învierii, iar acum mijloceşte înaintea Tronului Celui Preaînalt pentru toţi creştinii ortodocşi, la mănăstirea Celie a fost oficiată Sfânta Liturghie, iar apoi şi o panihidă la mormântul  Sfântului Iustin.

Cu binecuvântarea Patriarhului sârb Irineu, Episcopul Milutin a anunțat despte viitoarea descoperire a moaștelor Sfântului Iustin, care va avea loc la 14 iunie 2014. După care moaştele sfântului vor fi depuse în bisetica mănăstirii.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Sârbe a decis trecerea în rândul sfinţilor a părintelui Iustin Popovici la 2 mai 2010, sinodul respectiv a fixat ca zi de prăznuire a sa data de 1 iunie, sub numele Sfântul Cuvios Iustin de la Mănăstirea Celie.

traducere pentru ortodox.md

sursa pravoslavie.ru

Contact Form Powered By : XYZScripts.com