În ziua pomenirii Sfintei Fericitei Agafia de la Cușelăuca și a Sfântului Siluan Athonitul, Episcopul Ioan al Sorocii a liturghisit în catedrala episcopală din Soroca - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

În ziua pomenirii Sfintei Fericitei Agafia de la Cușelăuca și a Sfântului Siluan Athonitul, Episcopul Ioan al Sorocii a liturghisit în catedrala episcopală din Soroca

15:08, sâmbătă, 24 septembrie, 2022 |

În ziua pomenirii Sfintei Fericitei Agafia de la Cușelăuca și a Sfântului Cuviosului Părinte Siluan Athonitul, 24 septembrie 2022, Preasfințitul Ioan al Sorocii, Vicar mitropolitan a slujit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur în catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca.

Astăzi se împlinesc 6 ani din ziua canonizării Fericitei Agafia de la mănăstirea Cușelăuca.

Este vorba de cea de-a doua canonizare efectuată de Biserica Ortodoxă din Moldova la 24 septembrie 2016, după cea a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, din 3 septembrie 2016.

Sfânta Cuvioasă Maică Agafia și Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni, care între din 1813 până în 1821 a condus eparhia de Chișinău și Hotin, sunt până în prezent singurii Sfinți canonizați de Biserica Ortodoxă din Moldova. De o cinstire locală se bucură cuviosul Macarie de la mănăstirea Saharna.

Drept dată de pomenire a Sfintei Cuvioase Agafia a fost stabilită ziua trecerii sale la cele veșnice 9 (22) iunie, dar tradițional Cuvioasa este pomenită și pe 24 septembrie, în ziua în care a fost canonizată.

Sursa: https://ioanmosnegutu.info/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com