Header image

Înălţarea Cinstitei și de Viaţă făcătoarei Cruci sărbătorită în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni

13:07, vineri, 27 septembrie, 2019 | Cuvinte-cheie: ,

Vineri, 27 septembrie 2019, Catedrala Episcopală “Sf. Bnc. Knz Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni, s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, pentru a sărbători Marele Praznic al Înălţării Cinstitei şi de Viaţă Făcătoarei Cruci.

Sfînta Liturghie a fost săvârșită de Chiriarhul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, Preasfințitul Episcop PETRU, înconjurat de soborul de preoți şi diaconi ai Catedralei.

După citirea pericopei evanghelice, Ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la Praznicul de astăzi: ,,Frați creștini, Astăzi se aratăși se înalță semnul cinstitei și sfintei Cruci, taina cea ascunsă de toate semințiile pământului, dar care s-a arătat spre mântuirea noastră, căci noi creștinii, prin semnul sfintei Cruci ne aducem mereu aminte de binele ce ne-a făcut Dumnezeu și de mila pe care a avut-o El pentru noi păcătoșii. De aceea, prăznuim cu bucurie înălțarea sfintei Cruci și ne închinăm cu fricăși cu veselie sufletească, sărutând-o.

Astăzi este bucurie în cer și pe pământ; astăzi se veselesc îngerii și prăznuiesc oamenii credincioși luminata și sfânta Cruce a lui Hristos. Prin această sfântă Cruce s-a risipit împărăția diavolului, blestemul s-a călcat, moartea s-a omorât, iadul s-a golit, morții au înviat și cerul s-a deschis.

Astăzi sfânta Biserica ortodoxăînchipuie raiul, fiindcă așa cum a fost în rai pomul cel de viațăfăcător care a omorât pe Adam pentru greșelile lui, așa este sfânta Biserică raiul cel vremelnic al creștinilor care are cinstita Cruce, lemnul vieții care a înviat pe Adam prin moartea Domnului Hristos. Pentru aceasta se înalță sfânta Cruce ca să ne facă să cunoaștem că ea este începătura învierii a toată firea omenească din păcatul lui Adam și ca toți cei ce cred în Domnul Hristos care s-a răstignit pe ea vor fi mântuiți de păcatele lor.

Odată cu încheierea Sfintei Liturghii, s-a săvîrşit închinarea înaintea Sfintei Cruci a tuturor celor prezenți.

La final Preasfinția Sa a felicitat omagiata zilei de astăzi, Dna Victoria ȘOȘU, creștin fidel al catedralei noastre.

Sursa: http://episcopia-ungheni.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com