Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir a condus Dumnezeiasca Liturghie în ziua praznicului Botezului Domnului, la catedrala mitropolitană din Chișinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir a condus Dumnezeiasca Liturghie în ziua praznicului Botezului Domnului, la catedrala mitropolitană din Chișinău

14:38, vineri, 19 ianuarie, 2024 | Cuvinte-cheie: , ,

În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii S-a arătat: că glasul Părintelui a mărturisit ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te și Duhul în chip de porumbel a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule și lumea ai luminat, Slavă Ție. (Tropar, glasul 1)

Vineri, 19 ianuarie 2024, în ziua praznicului Botezului Domnului, enoriașii catedralei mitropolitane „Naşterea Domnului” din municipiul Chișinău s-au reunit în rugăciune la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir.

Într-o atmosferă de sărbătoare duhovnicească, alături de Arhipăstor s-au rugat episcopul-vicar, Preasfințitul Filaret de Căpriana, prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei, clericii și enoriașii locașului de închinare.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul arhieresc mixt al catedralei mitropolitane condus de dna dirijor Angela Angheni.

Creștinii veniţi de la primele ore ale dimineţii au aşteptat cu multă evlavie momentul sfinţirii Aghesmei.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vladimir, episcopul-vicar, Preasfințitul Filaret de Căpriana a oficiat sfințirea apei, la aghiasmatarul din scuarul catedralei mitropolitane.

Sărbătoarea Botezului Domnului se mai numeşte şi „Arătarea Domnului”, „Descoperirea Cuvântului Întrupat”, „Epifania” sau „Teofania”, deoarece aduce aminte de momentul când Mântuitorul Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, prilej cu care s-a arătat lumii Sfânta Treime.

Unul din scopurile pentru care Hristos S-a botezat a fost acela de a Se face model pentru noi, căci viaţa noastră duhovnicească începe prin Taina Botezului, aşa cum lucrarea de mântuire a lumii a început prin Botezul lui Hristos, după care au urmat toate celelalte, adică Patimile, Răstignirea, Învierea şi Înălţarea.

Cu o stare de rugăciune deosebită a fost marcat momentul în care a fost sfinţită apa, unul dintre cele mai importante momente ale ceremoniei religioase de astăzi.

După sfințirea apei, credincioșii au primit Agheasma Mare, pe care pot să o consume în fiecare dimineață pe nemâncate până la Odovania Praznicului, adică până la data de 27 ianuarie.

Transmisiune în direct pe facebook: Dumnezeiasca Liturghie în ziua praznicului Botezului Domnului, la catedrala mitropolitană din Chișinău.

Transmisiune în direct pe youtube: Dumnezeiasca Liturghie în ziua praznicului Botezului Domnului, la catedrala mitropolitană din Chișinău.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com