Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir a liturghisit în duminica Vameșului și a Fariseului, la catedrala mitropolitană din Chișinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir a liturghisit în duminica Vameșului și a Fariseului, la catedrala mitropolitană din Chișinău

13:45, duminică, 25 februarie, 2024 | Cuvinte-cheie: ,

Voi sunteţi cei ce vă faceţi pe voi drepţi înaintea oamenilor, dar Dumnezeu cunoaşte inimile voastre; căci ceea ce la oameni este înalt, urâciune este înaintea lui Dumnezeu (Luca 16, 15)

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir a liturghisit în duminica Vameșului și Fariseului, la catedrala mitropolitană ”Nașterea Domnului” din capitală. La Sfânta Liturghie Ierarhului i-au coliturghisit: prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei și eclesiarh al catedralei mitropolitane și un sobor de preoți și diaconi.

Biserica Ortodoxă se află începând cu duminica Vameșului și Fariseului în perioada liturgică a Triodului care ţine de la Duminica Vameşului şi Fariseului şi până în Sâmbăta Mare (înainte de Paşti), în total 10 săptămâni.

Referitor la această Duminică în sinaxarul din Triod se spune:

Cea dintâi dintre aceste sărbători ne înfăţişează pilda Vameşului şi a Fariseului. Această săptămână se mai numeşte şi vesti­toare. În adevăr, după cum cei care vor să meargă la război sunt vestiţi mai dinainte de generali despre timpul când va începe lupta, ca să-şi curăţească şi să-şi ascută săbiile, ca să-şi cerceteze bine toate celelalte arme, ca să îndepărteze orice piedică, spre a se arun­ca cu râvnă în luptă şi spre a-şi lua cele de trebuinţă; de multe ori, înainte de luptă, li se ţin ostaşilor cuvântări, li se spun povestiri şi pilde ca să înflăcăreze sufletele lor şi să îndepărteze de la ei lenea, trândăvia, frica şi orice altă primejdie; tot astfel şi Sfinţii Părinţi vestesc mai dinainte, ca printr-o trâmbiţă, lupta ce o vom da prin post îm­potriva diavolului, spre a curăţi păcatul care a pus stăpânire mai dinainte pe sufletele noastre şi care s-a prefăcut în venin din pri­cina timpului îndelungat de când ne stăpâ­neşte; mai mult încă, să ne sârguim să dobândim faptele bune pe care nu le avem şi, întrarmându-ne cum se cuvine, să mergem pregătiţi spre nevoinţele postului.

Aşadar, pentru că cea dintâi armă pentru dobândirea virtuţii este pocăinţa şi smere­nia, iar cea mai mare piedică, mândria sau îngâmfarea, Sfinţii Părinţi ne înfăţişează în cea dintâi sărbătoare a Triodului această pildă vrednică de credinţă din dumnezeiasca Evanghelie. Prin fariseu ne îndeamnă să ne ferim de păcatul mândriei sau al îngâmfării; iar prin vameş ne îndeamnă să ne însuşim smerenia şi pocăinţa, virtuţi potrivnice aces­tui păcat. Cel dintâi şi cel mai rău dintre păcate este mândria sau îngâmfarea. Din pricina mândriei a căzut diavolul din cer; mai înainte era şi se numea luceafăr lumi­nos; din pricina ei este şi se numeşte întuneric. Tot din pricina acestui păcat a fost alungat şi Adam, începătorul neamului omenesc, din desfătarea raiului.

Transmisiune în direct pe youtube: Duminica Vameșului și a Fariseului. Începutul Triodului.

Transmisiune în direct pe facebook: Duminica Vameșului și a Fariseului. Începutul Triodului.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com