Header image

Înaltpreasfințitului Vladimir a săvârșit Sfânta Liturghie de Ziua Sfântului Duh în parohia „Sfânta Treime” din municipiul Chișinău

23:03, luni, 13 iunie, 2022 | Cuvinte-cheie:

În a doua zi după Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, numită și „Lunea Sfântului Duh” , Biserica Ortodoxă, cinstește în continuă actualizare prin rugăciunile Sale, pe: „Vistierul bunătăților și Dătătorul de viață”, care este Duhul Sfânt , a Treia Persoană a Sfintei Treimi.

Cu această măreață ocazie Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Biserica cu hramul „Sfânta Treime” din Chișinău.

Înaltpreasfinția Sa a avut coliturghisitori pe Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar Mitropolitan, Preot Iulian Panas, Paroh al Sfintei Biserici, Prot. mitr. Pavel Borșevschi, protopop sectorul II Chișinău și un sobor de preoți și diaconi.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată o panihidă la mormântul regretatului Părinte Vasile Panas, cel care a fost paroh al Sfântului Așezământ vreme de mai mulți ani, a urmat apoi înconjorul Sfintei Biserici cu citirea celor patru Evanghelii praznicale urmate de un Te-deum de mulțumire Preasfintei Treimi pentru bucuria liturgică de astăzi și pentru toate lucrurile bune înfăptuite în parohia sus numită.

În a doua zi de Rusalii, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.  Lunea de după Rusalii este numită Lunea Sfântului Duh.

În anul 381 la Constantinopol, a fost respinsă învăţătura lui Macedonie, care afirmă că Sfântul Duh este o „creatură”. Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez şi s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatăl şi „este împreuna cu Tatăl şi cu Fiul închinat şi mărit”.

Spre final, Arhipăstorul a adresat un cuvânt de felicitare Preotului-paroh Iulian, slujitorilor coliturghisitori și tuturor creștinilor care au participat la rugăciunea comună.

Înaltpreasfințitul Vladimir a oferit celor mici iconițe și cărțulii de rugăciune în semn de sporire duhovnicească și amintire a evenimentului istoric de astăzi.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com