Header image

Începe Săptămâna Patimilor

13:57, luni, 29 aprilie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , ,

Astăzi începe Săptămâna Patimilor, numită şi Săptămâna Mare – ultima din Postul Paştelui. În această perioadă, credincioşii se pregătesc de sărbătoarea Învierii lui Hristos, prin post riguros şi rugăciune.

Fiecare zi din Săptămâna Patimilor se numeşte „Mare”. În Lunea Mare se pomeneşte pilda despre smochinul fără rod, pe care l-a blestemat Isus. Smochinul simbolizează sufletul ce nu aduce roade duhovniceşti – pocăinţă, credinţă, rugăciune şi fapte bune. Potrivit tradiţiei, în această perioadă se ţine post aspru, iar credincioşii mănâncă doar produse de post, fără ulei. La rândul lor, preoţii citesc cele patru Evanghelii.

„Lunea din această săptămână nu se lucrează în fond, nu se lucrează din greu, fiindcă este ziua când raiul este închis şi cine moare în această zi nu poate fi înmormântat, pentru că ajunge în iad, aşa spune tradiţia din calendarul popular”, a menţionat doctorul în etnologie Tudor Colac.

Tradiţia spune că în primele zile din Săptămâna Patimilor se face ordine în gospodării, casele sunt zugrăvite, iar mobilierul reparat. Totodată, până în Miercurea Mare este permisă munca la câmp. Apoi, bărbaţii trebuie să-şi ajute nevestele la treburile de pregătire pentru sărbătoarea Paştelui.

Sursa: www.publika.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com