Header image

Întâistătătorul a Sfințit Agheazma Mare în ajunul Botezului Domnului

22:30, sâmbătă, 18 ianuarie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , ,

În ajun de Bobotează, Vlădica Vladimir, înconjurat de slujitorii Catedralei Mitropolitane, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie dimpreună cu Vecernia.

În timpul serviciului divin, enoriașii s-au rugat împreună cu Arhipăstorul ca Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-I învrednicească să se bucure deplin de această zi importantă, premergătoare unui eveniment ales pentru creștinătate – Botezul Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

După Liturghie, Înalt Prea Sfinția Sa a sfințit Agheazma Mare în scuarul Catedralei. La eveniment au participat zeci de credincioși care au luat apă sfințită ce este folosită cu credință pe parcursul întregului an pentru diferite trebuințe.

***

Pentru a fi întâmpinat aşa cum se cuvinte praznicul Botezului Domnului, ziua de 18 ianuarie, cunoscută şi ca Ajunul Bobotezei, este rânduită ca zi de post aspru sau chiar post negru pentru cei care doresc şi nu au slăbiciuni trupeşti. Această tradiţie este păstrată din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul în seara acestei zile. După ce erau botezaţi, aceștia puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească. Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de Înălţarea Sfintei Cruci şi de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

sursa mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com