Întâlnire istorică! Papa Francisc și Patriarhul Kiril al Rusiei, față în față în... Havana - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Întâlnire istorică! Papa Francisc și Patriarhul Kiril al Rusiei, față în față în… Havana

20:07, vineri, 12 februarie, 2016 | Cuvinte-cheie: , , ,

Papa Francisc si Patriarhul Kiril al Rusiei si-au dat intalnire la Cuba. O intrevedere istorica, prima intre un conducator al Bisericii Ortodoxe Ruse si capul Bisericii Catolice. Reuniunea va avea loc pe aeroportul din Havana, unde suveranul Pontif va face o oprire inaintea unei vizite oficiale in Mexic, iar patriarhul rus incepe in Cuba un turneu in America Latina.

La sosire dupa-amiaza la bordul unui avion al guvernului rus, Chiril a fost intampinat pe aeroportul Jose Marti de presedintele cubanez Raul Castro. Presa straina scrie ca pentru aceasta intrevedere s-a ales un teren neutru, Cuba fiind tara majoritar catolica, dar care politic a tinut pana de curand de Moscova.

Sosirea liderului bisericii ruse a fost transmisa in direct de televiziunea nationala, asa ca Patriarhul Kiril s-a folosit de ocazie sa se adreseze cetatenilor cubanezi.

PATRIARHUL FIRIL AL RUSIEI: “Poporul Cubei şi cel al Rusiei este legat de ani lungi de muncă comună, colaborare şi prietenie. Cu această ocazie, mă adresez oamenilor şi le transmit urări de bine din partea cetăţenilor ruşi.”

Potrivit presei ruse, intalnirea istorica va avea loc in jurul orei 21. Cei doi lideri religiosi vor purta o „conversatie personala” pe aeroportul din Havana, care ar putea tine 2 ore, si vor semna apoi o declaratie comuna. Discutiile preliminare intre cele doua biserici au inceput acum doi ani. Intre biserica de la Moscova si Roma au existat schimburi dure de replici in ultimele decenii, ierarhii rusi acuzandu-i pe catolici ca incearca sa ii converteasca pe credinciosii ortodocsi din Ucraina, care tin tot de Patriarhia de la Moscova. Pe de alta parte, intalnirea ar ajuta Rusia sa rupa izolarea diplomatica in care se afla dupa anexarea Crimeei.

Totodata presa scrie ca in cadrul acestei intruniri ar putea avea loc negocieri pentru ca ortodocsii si catolicii sa sarbatoreasca Pastele impreuna. Papei Francisc, a invitat bisericile inca de anul trecut sa schimbe data acestei sarbatori importante. Biserica Catolica a inceput oficial tratativele, cu cea Anglicana. Bisericile ortodoxe au refuzat sa mute data Pastelui dupa calendarul gregorian, preferand sa ramana la cel iulian. Papa Francisc propune o data fixa si comuna in care toti crestinii sa sarbatoreasca pastele. Iar a doua duminica din aprilie, ar fi alegerea perfecta. O decizie ar putea fi luata la Sinodul Panortodox ce va avea loc in luna iunie pe insula Creta. Dupa intalnirea istorica dintre Papa si Patriarh, suveranul Pontif isi va continua calatoria spre Mexic iar patriarhul rus va incepe un turneu de 11 zile prin America Latina.

Sursa: www.protv.md

colajpapakirill_33643400

Contact Form Powered By : XYZScripts.com