„Invidia pe Facebook: O ameninţare ascunsă la viaţa utilizatorilor” - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

„Invidia pe Facebook: O ameninţare ascunsă la viaţa utilizatorilor”

10:58, vineri, 3 iulie, 2020 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

După spusele cercetătorilor germani, a şti prea multe despre vacanţele, viaţa personală şi cea profesională a prietenilor de pe Facebook, poate cauza invidie, sentimente de amărăciune şi singurătate.

Un studiu comun, efectuat de două universităţi germane, a arătat că pe Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, care în prezent are peste un miliard de utilizatori şi care a creat o platformă nemaiîntâlnită în ceea ce priveşte informarea socială, există o invidie exagerată.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că după ce a vizitat site-ul, una din trei persoane s-a simţit mult mai rău şi mai dezamăgită de propria viaţă, iar oamenii care navighează fără a contribui cu nimic pe platformă sunt afectaţi cel mai mult.

„Suntem uimiţi de numărul mare de oameni care au rămas cu un gust amar din cauza Facebook-ului, invidia făcându-i să se simtă singuri, frustraţi şi furioşi”, a declarat Hanna Krasnova, cercetător de la Institutul de Sisteme de Informaţii de la Universitatea Humboldt din Berlin, pentru agenţia de ştiri Reuters.

„Din cercetările noastre reiese că unii dintre aceşti oameni îşi vor închide contul de Facebook sau, cel puţin, vor rări vizitele pe acest site”, a spus Krasnova, adăugând şi faptul că Facebook ar putea atinge punctul de saturaţie pe unele pieţe.

Cercetătorii de la Universitatea Humboldt şi de la Universitatea Tehnică Darmstadt au descoperit că fotografiile din vacanţe au fost cea mai mare cauză a resentimentelor, mai mult de jumătate din incidentele de invidie fiind provocate de astfel poze publicate pe Facebook. Interacţiunea socială a fost o a doua şi cea mai des întâlnită cauză a invidiei, deoarece utilizatorii pot compara numărul urărilor de aniversare, like-urilor şi comentariilor publicate la fotografiile şi postările lor, cu cele ale prietenilor.

„Urmărirea pasivă a site-ului declanşează gelozie, în mare, utilizatorii fiind invidioşi pe fericirea altora, pe modul în care aceştia îşi petrec vacanţele şi comunică cu alţii”, au declarat cercetătorii în reportajul intitulat „Invidia pe Facebook: O ameninţare ascunsă la viaţa utilizatorilor” publicat săptămâna trecută.

„Amploarea şi omniprezenţa invidiei pe reţelele sociale subminează bunăstarea vieţii utilizatorilor.” S-a descoperit că, la persoanele în vârstă de 30 de ani este cel mai probabil să apară sentimente de invidie faţă de fericirea din familiile altora, în timp ce femeile sunt invidioase pe aspectul fizic al altora.

Se pare că invidia îi îndeamnă pe unii utilizatori să se laude şi mai mult cu reuşitele lor pe site-ul administrat de Compania Facebook, doar pentru a apărea într-o lumină favorabilă.

De obicei, bărbaţii postează pe Facebook mai multe lucruri bune despre ei înșiși, pentru a se mândri cu succesele lor, pe când femeile pun mai mult preţ pe aspectul lor fizic şi pe vieţile lor sociale.

„Din perspectiva unui furnizor, dezvăluirile noastre demonstrează că, cel mai des, utilizatorii percep Facebook-ul ca pe un mediu stresant, care, în cele din urmă, ar putea pune în pericol rezistenţa platformei sociale”, au concluzionat cercetătorii.

www.doxologia.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com