Invitaţie la proiecția filmului documentar „Staroverii”, 26 martie 2014 - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Invitaţie la proiecția filmului documentar „Staroverii”, 26 martie 2014

1:46, marți, 25 martie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

O proiecție publică în premieră pentru Republica Moldova.

Filmul documentar „Staroverii” – (52 min.), câștigător al Diplomei de Onoare la decernarea premiilor UCIN România, în 2002, realizat de către regizorul basarabean Dumitru GROSEI, imagine semnată de către Oleg MUTU, Vadim HÂNCU și Radu ZARA.

Staroverii înseamna în limba rusa ”de credință veche”. Povestea rușilor de rit vechi a început în sec. XVI, când Patriarhul Bisericii Ruse, sprijinit de țar, a impus reforme religioase în Rusia. Cei care n-au vrut să se supună, au fost persecutați cu brutalitate și nevoiți sã caute adăpost în Siberia sau în țări îndepărtate. Mulți s-au refugiat în Europa, iar alții au ajuns pâna în China, Japonia sau America. Comunitatea ruților de rit vechi stabiliți în România este una dintre cele mai numeroase. Filmul este dedicat forței extraordinare a acestei comunități, de a-și păstra limba, obiceiurile și religia, găsind în credința lor în Dumnezeu izvorul puterii de a rezista.

Evenimentul va avea loc miercuri, 26 martie, ora 17.00, la Biblioteca Națională (str. 31 August 1989 78A).

Contact Form Powered By : XYZScripts.com