ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit de sărbătoarea Tăierii împrejur a Domnului și pomenirea Sf. Irh. Vasile cel Mare, la Mănăstirea Hagimus - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit de sărbătoarea Tăierii împrejur a Domnului și pomenirea Sf. Irh. Vasile cel Mare, la Mănăstirea Hagimus

21:57, duminică, 14 ianuarie, 2024 | Cuvinte-cheie: ,

Cel Ce şezi pe Scaunul cel în chipul focului, întru cele de sus, împreună cu Părintele Cel fără de început şi cu Dumnezeiescul Duh, ai binevoit a Te naşte pe pământ din Fecioară, Maica Ta, care nu ştie de bărbat, Mântuitorule Iisuse. Pentru aceasta ai şi fost tăiat împrejur a opta zi ca un Om. Slavă Sfatului Tău Celui Preabun; Slavă rânduielii Tale; Slavă smereniei Tale, Unule Iubitorule de oameni. (Tropar la Praznicul Tăierii împrejur cea după Trup a Domnului, glasul 1)

14/01 ianuarie 2024 – Ziua de astăzi a prilejuit o triplă sărbătoare pentru credincioșii drept-măritori – prăznuirea Tăierii Împrejur a Domnului, pomenirea Sf. Ierarh Vasile cel Mare și începutul anului nou civil pe stil vechi. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, a liturghisit la mănăstirea „Sfintele Mironosițe Marta și Maria” din s. Hagimus, r. Căușeni.

La Sfânta Liturghie alături de Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir au înălțat rugăciuni: PC arhimandrit Andrei (Cotruță), duhovnicul mănăstirii, soborul de preoți și diaconi, PC egumenă Marta, stareța mănăstirii, obștea monahală, elevele liceului și creștinii veniți la Sfânta Liturghie.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul de maici al Mănăstirii.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a hirotonit pe ipodiaconul Ioan Budu, absolvent ATOM promoția 2022, în treapta de diacon.

Adresându-se binecredincioasei adunări, Mitropolitul Vladimir a vorbit despre importanța fiecărui eveniment în parte dintre cele trei și despre felul cum trebuie să petreacă un bun creștin această zi însemnată. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a adresat un cuvânt de felicitare tuturor credincioșilor care poartă numele Vasile, îndemnându-i să ia aminte la viața marelui luminător și să-i ceară în tot timpul vieții mijlocirea în fața Dreptului Judecător.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a urat tuturor un An Nou îmbelșugat, plin, mai ales de roade duhovnicești și de realizări frumoase, toate spre lauda și preamărirea lui Dumnezeu, iar, mai apoi, tradițional, enoriașii au fost semănați de către slujitorii Altarului.

Prin rânduiala Bunului Dumnezeu și strădania arhimandritului Andrei (Cotruță), a maicii starețe, egumena Marta (Cușnir), obștei monahale și a ctitorilor binecredincioși, astăzi, ÎPS Mitropolit Vladimir a sfințit setul de 7 clopote ce va completa ansamblul liturgic și monastic al acestui colțișor de rai, mănăstirea „Sf. Mironosițe Marta și Maria” Hagimus.

A urmat agapa creștină, după care corul „Ascensio” al Liceului de Arte și Corul de copii, de pe lângă biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, din orașul Ștefan Vodă, condus de preotul Ioan Apostol și preoteasa Olga, au prezentat un concert cu tradiții de iarnă: colinde, urături și semănături.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com