ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit în Duminica Ortodoxiei, la catedrala mitropolitană din Chișinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit în Duminica Ortodoxiei, la catedrala mitropolitană din Chișinău

15:51, duminică, 5 martie, 2023 | Cuvinte-cheie: ,

În prima duminică din Postul Mare, dedicată triumfului Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, la catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Mitropolitului i-au coliturghisit prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan și eclesiarh ai catedralei, împreună cu soborul de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul arhieresc mixt al catedralei mitropolitane condus de dna dirijor Angela Angheni.

În duminica Ortodoxiei, Biserica Ortodoxă prăznuiește restabilirea cultului sfintelor icoane în urma Sinodului al șaptelea ecumenic.

Astăzi, cu evlavie ne aducem aminte de biruința asupra ereziilor și participăm cu gândul la celebrările care au avut loc în Constantinopol în secolul al IX-lea, când cu participarea activă a evlavioasei împărătese Teodora și cu tot sprijinul ierarhiei Bisericii și al credincioșilor, s-a pus capăt epocii iconoclaste.

În Duminica Ortodoxiei sunt comemoraţi anual martirii şi mărturisitorii care au apărat dreapta credinţă.

Mitropolitul s-a rugat în mod special pentru arhiereii, preoţii şi laicii ce au trăit în vremuri de prigoană și care nu s-au temut nici de suferinţe şi nici de moarte şi au lăsat pentru generaţiile ce le-au urmat „comoara nepreţuită a Ortodoxiei”.

După Ectenia întreită, ÎPS Vladimir a rostit și o rugăciune pentru pacea lumii și pentru încetarea conflictului armat din Ucraina.

În timpul Sfintei Liturghii, diaconul Ioan Boubătrân, a fost hirotonit de către Înaltpreasfinția Sa, în treapta de preot pe seama parohiei Sf. Cuv. Stelian din municiupiul Chișinău.

La finalul primei săptămâni a Postului Mare, în dorinţa de a se împărtăși cu Hristos, mulţime de credincioși de toate vârstele, s-au apropiat de Potirul Domnului pentru a primi Sfânta Împărtăşanie.

Duminica viitoare, Biserica Ortodoxă se va afla în cea de-a doua Duminică a Postului Mare, închinată Sfântului Grigore Palama.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Contact Form Powered By : XYZScripts.com