ÎPS Mitropolit Vladimir: Atunci când familiile creștine vor fi mai puternice, se va întări și țara și lumea - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

ÎPS Mitropolit Vladimir: Atunci când familiile creștine vor fi mai puternice, se va întări și țara și lumea

7:48, miercuri, 15 mai, 2024 |

Mesajul ÎPS Mitropolit Vladimir cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei

Astăzi, 15 mai 2024, este celebrată Ziua Internațională a Familiei. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove a venit cu un mesaj de felicitare.

Unirea dintre un bărbat şi o femeie, căsătoria, este cea mai veche instituție de drept divin binecuvântată de Dumnezeu în Rai odată cu crearea primilor oameni şi instituită ca Taină de Hristos Domnul la nunta din Cana Galileii.

Potrivit învăţăturii creștine, familia este un așezământ dumnezeiesc. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că familia este o mică Biserică. Tot acesta evidenţiază faptul că în familia în care bărbatul, femeia şi copilul merg pe drumul virtuţii, acolo locuieşte şi Hristos.

Familia este icoană și arvună a iubirii Preasfintei Treimi, întrucât în ea omul trăiește taina filiației, fraternității și paternității, respectiv bucuria de a fi copil (fiu sau fiică), frate (sau soră) și părinte (tată sau mamă).

Din păcate, omenirea traversează în continuare o criză a familiei. Principalele amenințări asupra familiei  creștine au la bază păcatul și degradarea morală. Între acestea predomină: violența domestică, divorțul, avortul, abandonul copiilor de părinți, etc.

Constatăm cu multă strângere de inimă și cu tristețe că, de la an la an, divorțurile cresc în progresie geometrică. Dacă sunt mulți care au solicitat divorț bisericesc (dezlegarea cununiei), câți or fi cei care nu-l mai solicită și se recăsătoresc doar civil? Lumea nu mai sesizează cât de grav este divorțul și puțini își mai pun problema păcatului. E o adevărată tragedie!

Cu toții suntem datori să prețuim familia. Biserica Ortodoxă cheamă cu dragoste pe fiii ei și pe toți oamenii de bunăvoinţă să apere fidelitatea față de sacralitatea familiei.

Atunci când familiile creștine vor fi mai puternice, se va întări și țara și lumea. În familii întemeiate pe credința creștină se nasc și copii care cresc educați bine. Într-o lume în care nu mai este apreciată familia, e un adevărat haos. Nu vrem să auzim de un simplu consens între doi oameni care locuiesc necăsătoriți și, cu atât mai puțin, de familii formate din oameni de același sex! Familia lăsată de Dumnezeu, așa cum citim în Cartea Facerii, așa cum i-am văzut trăind pe bunicii noștri, pe părinții noștri.

Felicităm toate familiile din țara noastră cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei. Vă dorim prosperare și pace în casă. Dumnezeu să binecuvânteze familiile!

Cu părintească dragoste, purtare de grijă și de tot binele doritor, 

† VLADIMIR,

MITROPOLITUL CHIȘINĂULUI ȘI AL ÎNTREGII MOLDOVE

Sursa: www.mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com