ÎPS Vladimir a săvârșit Sfânta Liturghie și a hirotonit un preot la catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

ÎPS Vladimir a săvârșit Sfânta Liturghie și a hirotonit un preot la catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

16:41, duminică, 14 august, 2022 |

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a liturghisit în Duminica a IX-a după Cincizecime, 14 august 2022, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Alături de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a coliturghisit preacucernicul părinte Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și Eclesiarh al Catedralei, precum și un sobor de preoți și diaconi.

Duminica aceasta, în toate lăcașurile de cult, în cadrul Sfintei Liturghii s-a citit pericopa din Evanghelia după Matei, capitolul 14, versetele 22-34. Textul face referire la umblarea lui Hristos pe mare  și Potolirea furtunii.

Sărbătoarea de astăzi a fost înfrumusețată cu o hirotonie. Înaltpreasfințitul Vladimir l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Vitalie Sterpu pe seama Protopopiatului centru, Chișinău.

În cuvântul predicatorial rostit cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir de către părintele Vadim Cheibaș s-a vorbit despre mulțimea și semnificația minunilor ce însoțesc episodul umblării pe mare a Mântuitorului, Care depășește legile firii, ca Stăpân al întregului univers, dăruiește chiar și Sfinților Apostoli, pe baza credinței, puteri suprafirești.

Mântuitorul le-a purtat acestora de grijă, văzând în ciuda întunericului zbaterea lor și primejdia în care se găseau și liniștind valurile mării prin simpla Sa urcare în barca Ucenicilor, ce simbolizează în același timp Sfânta noastră Biserică, în care suntem cuprinși și noi, toți cei botezați în Numele Preasfintei Treimi, fiind chemați să rămânem în ea pentru totdeauna, alături de Capul Bisericii și Conducătorul ei, Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

În acest sens, Evanghelia de astăzi este una a încurajării, speranţei, luptei şi biruinţei. Toate încercările şi necazurile pe care le întâmpinăm în viaţă pot fi biruite cu folos duhovnicesc dacă nu contăm numai pe propriile noastre forţe, ci ne încredinţăm mai întâi ajutorului care vine de la Dumnezeu.

***

Deoarece duminica de astăzi a coincis cu data de 14 august, a fost Scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, astăzi a început Postul Adormirii Maicii Domnului care se va încheia în data de 28 august, de Adormirea Maicii Domnului.

Potrivit bisericii, postul este la fel de aspru ca cel dinaintea Paştelui. În zilele de luni, miercuri şi vineri nu se mănâncă nimic până la asfinţitul soarelui. Marţi şi joi se consumă doar legume fierte, fără ulei, iar în zilele de sâmbătă şi duminică este permis consumul de ulei şi vin.

Doar o singură zi din acest post este cu dezlegare la pește, pe 19 august, când se prăznuiește Schimbarea la față a Domnului Iisus Hristos.

Post Binecuvântat tuturor!

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md/

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com