Header image

ISIS a distrus cea mai veche mânăstire creştină din Irak

17:48, miercuri, 20 ianuarie, 2016 | Cuvinte-cheie: , ,

Fotografiile obţinute cu ajutorul satelitului confirmă temerile liderilor bisericii creştine şi ale celor care doreau să păstreze moştenirea religioasă a Orientului Mijlociu: cea mai veche mânăstire creştină din Irak a fost distrusă de SI (gruparea Stat Islamic).

Mânăstirea Sf. Ilie a fost un loc de rugăciune în ultimii 1.400 de ani, scrie AP.

„Buldozerele, echipamentele grele, picamerele, materialele explozibile au transformat mânăstirea într-o ruină. Au distrus-o complet”, a declarat analistul imaginilor din satelit Stephen Wood, şeful companiei Allsource Analysis, care a supravegheat din cer distrugerea acestui sit important, între august şi septembrie 2014.

Preotul catolic rev. Paul Thabit Habib a privit cu neîncredere imaginile cu mânăstirea creştină, dinainte şi după producerea dezastrului.

„Istoria noastră creştină în Mosul a fost distrusă”, a spus Habib în limba arabă. „Considerăm că este o tentativă de a ne expulza din Irak, de a ne elimina de pe acest pământ”.

Mânăstirea creştină se alătură listei de peste o sută de situri religioase distruse de gruparea teroristă ISIS.

Lăcaşul de cult Sf. Ilie a fost construit în anul 504, iar în 1743, peste 150 de călugări, care au refuzat să se convertească la islam, au fost masacraţi de un general din Persia.

În 2003, mânăstirea a fost victima unui nou incident: turela unui tanc – care fusese atacat cu obuze – a explodat şi a ajuns într-un zid al lăcaşului. Trupele irakiene au intervenit pentru a curăţa locul, moment în care conducerea a fost preluată de trupele americane, care au desenat cu vopsea simbolul „Screaming Eagle” (al Diviziei Airborne 101st) pe unul din zidurile mânăstirii. Un preot militar american a sesizat distrugerea şi a decis să ia măsuri, pentru a salva lăcaşul de la pieire.

Preotul catolic Jeffrey Whorton, care a săvârşit multe slujbe în altarul mânăstirii distruse de ISIS, s-a arătat îndurerat de pierderea istorică. „Nu ştiu de ce ne purtăm aşa unii cu ceilalţi. Profetul Ilie plânge”.

sursa gandul.info

saint-elijah-s-monastery-1

460x

Contact Form Powered By : XYZScripts.com