Ispitele sunt necesare pentru că ne călesc în lupta cu păcatul - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Ispitele sunt necesare pentru că ne călesc în lupta cu păcatul

9:19, sâmbătă, 30 ianuarie, 2016 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , , ,

Cum poate creştinul scăpa de ispitele îngerului rău, adică ale diavolului, care îl urmăresc toată viaţa?

De nevoie este pentru mântuirea omului să fie ispitit de diavolul, că dacă nu se va ispiti, nu se va mântui. Nu se poate căli în lupta cea duhovnicească şi nu poate avea nici o plată pentru faptele sale cele bune, fiind făcute din obicei, fără nici o împotrivire de la diavolul. De aceea zice şi Sfântul Petru, că „diavolul, potrivnicul vostru, ca un leu răcnind umblă, căutând pe cine să înghită, căruia staţi-i împotrivă, fiind întăriţi în credinţă”… (I Petru 5, 8-9).

Deci, viaţa noastră este o luptă cu diavolul, care ne ispiteşte, fie prin propriul nostru trup, fie prin cei din jurul nostru, fie direct prin slugile întunericului. Ispitele sunt necesare pentru că ne călesc în lupta cu păcatul, pentru mântuirea noastră, dar numai să nu ne biruiască. Un mare părinte din Pateric zice: „Înlătură ispitele şi nu se va mântui nici un om”.

Creştinul poate scăpa nebiruit de ispitele diavolului prin lucrarea tuturor faptelor bune şi mai ales prin rugăciune, post, smerenie, dragoste, spovedanie deasă, pocăinţă, milostenie şi multă răbdare.

Din Arhimandrit Ilie Cleopa, Ne vorbește Părintele Cleopa, ediția a doua, volumul V, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători-Neamț, 2004, p. 89-90

Contact Form Powered By : XYZScripts.com