Jurnaliștii ortodocși reținuți de Serviciul de Securitate al Ucrainei riscă pedeapsa cu închisoarea pe viață - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Jurnaliștii ortodocși reținuți de Serviciul de Securitate al Ucrainei riscă pedeapsa cu închisoarea pe viață

9:10, joi, 14 martie, 2024 | Cuvinte-cheie: ,

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și-a comentat acțiunile cu privire la angajații Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși (UJO).

Reținuții riscă pedeapsa cu închisoarea pe viață.

Pe 12 martie 2024, au apărut știri despre perchezițiile efectuate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la angajații Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși. Ulterior, pe canalul său de Telegram, SBU a publicat un mesaj în care se anunța demascarea a peste 15 persoane și reținerea a patru dintre ei.

SBU și-a calificat acțiunile drept „neutralizarea a unei organizații criminale la Kiev implicată în sabotaj informațional la ordinul FSB-ului”.

Potrivit angajaților SBU, „infractorii au produs și difuzat în masă narațiuni pro-Kremlin și mesaje provocatoare care vizează destabilizarea situației socio-politice și incită la ură religioasă în Ucraina”.

Exemple de astfel de mesaje provocatoare nu au fost furnizate.

Securitatea Națională a raportat demascarea a 15 membri ai „grupării” și reținerea a patru „figuranți cheie”. Unul dintre ei, după cum se arată în mesaj, este parohul unei catedrale a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din capitală.

În timpul perchezițiilor, SBU au găsit telefoane mobile și echipamente informatice care, potrivit declarației lor, „au fost folosite în activități infractoare în favoarea țării agresor”.

„Pe baza probelor colectate, patru deținuți și alți zece participanți ai organizației criminale au fost informați cu privire la suspiciuni în temeiul următoarelor articole din Codul penal al Ucrainei:

▪️ Partea 2 a articolului 111 (înalta trădare de stat săvârșită în condițiile legii marțiale);

▪️ Partea 6 a articolului 111-1 (activități de colaboraționism);

▪️ Partea 4 a articolului 28, partea 1, partea 2 a articolului 255 (înființarea și participarea la o organizație criminală);

▪️ Partea a 3 a articolului 161 (incitarea la dușmănie și ură religioasă săvârșită de un grup organizat);

▪️ Părțile 1 și 2 ale articolului 436-2 (justificarea, recunoașterea legitimității, negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei).

Se soluționează problema alegerii măsurilor preventive – detenția. Ancheta continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor săvârșirii infracțiunii și aducerea vinovaților în fața justiției.

Infractorii riscă pedeapsa cu închisoarea pe viață”, au încheiat reprezentanții SBU.

UJO a informat mai devreme că SBU a efectuat percheziții la Centrul de apărare juridică al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Sursa: https://spzh.media/ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com