La Hânceşti a fost sfinţită troiţa ridicată în cinstea ÎPS Gurie (Grosu), primul mitropolit al Basarabiei
11:24, sâmbătă, 23 noiembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: basarabia, gurie grosu, hincesti, iulian rusanovschi, mitropolit, suflet, troita
La 21 noiembrie 2013, în ziua pomenirii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, în oraşul Hânceşti, a fost sfinţită troiţa ridicată în cinstea ÎPS Gurie Grosu, primul mitropolit al Basarabiei.
Slujba de sfinţire a fost săvârşită de ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, împreună cu părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi cu participarea preoţilor din Hânceşti. De asemenea, la eveniment au participat şi autorităţile locale în frunte cu primarul Alexandru Botnari, membrii ASCOR, familia Grosu şi câteva sute de locuitori ai oraşului Hânceşti. Aceste eveniment a avut loc în contextul în care la 14.11.2013 s-au împlinit 70 de ani de când mitropolit Gurie îşi doarme somnul de veci.
Sculptată de către Andrei Răileanu în piatră de Viştea, tânăr artist din Cluj Napoca, troiţa este cea de-a şasea din rândul răstignirilor instalate de ASCOR în cadrul proiectului “Sfinţii basarabeni revin acasă”. Crucea are o înălţime de aproape 4 metri fiind instalată pe un postament de beton placat cu piatră de Cosăuţi înalt şi el de 4 metri, constituindu-se astfel un monument de for public de 8 metri înălţime, care se vede din orice colţ a oraşului Hânceşti, fiind prima de acest gen din Republica Moldova. Postamentul este înconjurat de un brâu românesc iar la baza sa este instalată o placă sculptată de meşterul popular Veaceslav Lozan cu următoarea inscripţie: Închinată ÎPS Gurie Grosu, Primul Mitropolit al Basarabiei. 01.01.1877 – 11.11.1943. ASCOR – 21.11.2013. Datorită Primăriei or. Hânceşti şi a agenţilor economici locali, terenul din preajma troiţei a fost amenajat, iar aceasta iluminată, fiind vizibilă astfel la depărtare de câţiva kilometri.
Imediat după sfinţire, a fost dezvelită troiţa, iar ÎPS Petru Păduraru şi primarul Alexandru Botnari au tăiat panglica albă de inaugurare. După mai multe luări de cuvânt şi recitarea unei poeziei de către actorul Valentin Ghibaltovschi, evenimentul s-a încheiat cu o agapă creştină, organizată de doamna Silvia Grossu şi creştinii din Hânceşti care şi-au sărbători şi hramul oraşului – „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.”
„Aş vrea să transmit, în primul rând, salutul şi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Mitropolit Andrei. Suntem veniţi pentru prima data în Basarabia. Am încercat şi noi să punem umărul pentru ca acest monument să ajungă la dumneavoastră, în Hânceşti. Sunt multe legături între noi, care dăinuie şi astăzi.” a precizat părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru.
“Cel care a înfiinţat Mitropolia Basarabiei a fost mitropolitul Gurie, iar prin sfinţirea acestei troiţe ÎPS Petru a demonstrat continuitatea de înalte norme de morală, de repere şi de identitate naţională. Fie ca acest drum către troiţă să nu se bătătorească niciodată.” a menţionat doamna Silvia Grossu, descendenta ÎPS Gurie.
„La această ideie se lucrează încă din luna februarie. Mă bucur enorm de mult că am reuşit să ridicăm troiţa, care fiind instalată în centrul oraşului Hânceşti va reaminti oricărui trecător de personalitatea IPS Gurie Grosu. Pe această cale vreau sa aduc sincere mulţumiri tinerilor de la ASCOR care au muncit foarte mult pentru a vedea acest monument ridicat, Primăriei or. Hânceşti care a înălţat postamentul, care a amenajat teritoriul adiacent şi a iluminat troiţa, Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului în persoana IPS Andrei Andreicut şi a Arhimandritului Dumitru Cobzaru care a sprijinit transportarea troitei de la Cluj Napoca la Chişinău, Mănăstirii Putna, sculptorului Andrei Răileanu, Familei Ciobanu din Braşov, Familiei Cruceanu din Cluj, Familiei Grossu din Chişinău, Mitropoliei Basarabiei şi tuturor celor care au contribuit mai mult sau mai puţin la ridicarea troiţei. Nu mică mi-a fost mirarea astăzi, când am văzut că toţi creştinii care treceau pe lângă troiţă, se închinau în faţa ei, se apropiau de ea pentru a afla în cinstea cui este ridicată. Astfel, constat cu bucurie în suflet că efortul nostru nu a fost unul zadarnic, ci dimpotrivă şi-a atins scopul, deoarece am reuşit să-l scoatem din anonimat pe IPS Gurie Grosu iar cei care îi vor cunoaşte viaţa plină de fapte vrednice, sunt convins că într-o măsură mai mare sau mai mică, vor încercă să i-o urmeze”, a menţionat avocatul Iulian Rusanovschi.
de Iulian Rusanovschi, ASCOR