Header image

Leagănul somităților – Episcopul Dorimedont

21:54, miercuri, 2 ianuarie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , ,

În decursul istoriei, neamul nostru a cunoscut mai multe şi adevărate pietre de temelie, care au susţinut cu tărie unitatea spirituală a credincioşilor Bisericii Ortodoxe. Episcopul Dorimedont a lăsat urme adânci în memoria urmaşilor săi.

Fiecare epocă îşi are locul ei în registrele istoriei. Epoca noastră e luminată de faptele măreţe ale acestui Episcop vrednic, fapte ce dau culoare epocii în care trăim, fapte înscrise în istoria Bisericii şi a Ţării, înveşnicite nu doar în registrele timpului, ci şi în inimile tuturor celor care l-au iubit şi cunoscut.

Cel care avea să fie Episcopul Dorimedont, în lume, purta numele de Nicolae Teodor Cecan. Născut la 4 martie 1961, în localitatea Petrunea, Glodeni, într-o familie de creştini ortodocşi, este educat de mic în duhul dreptei credinţe. Copilăria şi-a petrecut-o alături de părinţii săi, Teodor şi Daria Cecan, de cele cinci surori şi trei fraţi mai mici, care vor urma pilda fratelui mai mare, devenind şi ei adevăraţi slujitori ai bisericii lui Hristos.

După ce a absolvit şcoala medie completă din satul natal, în 1978, după ce a slujit şi în rândurile Armatei Sovietice, între 1979-1981, şi-a continuat studiile într-un şir de instituţii superioare de învăţământ, începând cu anul 1983. Apoi firul vieţii sale pământeşti s-a împletit armonios cu cel al vieţii duhovniceşti, dedicându-se în întregime lui Dumnezeu şi Bisericii Sale. A studiat teologia, mai întâi la Seminarul Teologic, apoi la Academia Teologică din Moscova, devenind, la 3 iunie 1993, doctor în ştiinţe teologice. Iar în anul 2004, a mai absolvit şi Facultatea de Drept Civil a Universităţii Real-Umanitare din Chişinău. În anul 1986, a devenit frate al Lavrei „Cuviosului Serghie” din oraşul Serghiev Posad, regiunea Moscova, urmând ca, la 7 decembrie, în acelaşi an, să fie tuns în monahism cu numele de Dorimedont de către stareţul Lavrei, arhimandritul Alexei Kutepov (în prezent arhiepiscop de Tula şi Belevsk).

La 8 noiembrie 1990, a fost numit stareţ al mănăstirii Noul Neamţ cu hramul „Înălţarea Domnului”din Chiţcani. Acolo, în anul 1991, a fost hirotonisit egumen, iar în anul 1993 hirotonisit arhimandrit şi decorat cu toiag de către ÎPS Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove. Mitropolitul Vladimir al Chişinăului l-a ridicat la rangul de arhimandrit, la 8 ianuarie 1993. În următorul an, la 28 noiembrie 1994, a fost învestit cu dreptul de a purta a doua cruce cu pietre scumpe. La 29 ianuarie 1995, arhimandritul Dorimedont a fost numit în funcţia de Prorector al Seminarului Teologic de Chişinău cu sediul la Mănăstirea Noul Neamţ din Chiţcani.

 

Tatiana TODOSÎ, absolventă a Seminarului

Teologic Liceal de fete „Sfânta Cuvioasă Muceniţă Elizabeta”

or. Sângerei

Sursa:  http://floriledalbe.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com