Lecturi Paisiene – cea de-a XII-a ediție a conferinței științifico-practice internaționale, 9–10 decembrie 2023 - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Lecturi Paisiene – cea de-a XII-a ediție a conferinței științifico-practice internaționale, 9–10 decembrie 2023

14:55, marți, 17 octombrie, 2023 |

Cu ocazia cele de-a 260-a aniversări a mutării Sf. Cuv. Paisie (Velicicovschi) cu frații de la Muntele Athos în Moldovlahia, Frăția ortodoxă ”Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi” (Chișinău) cu sprijinul Mănăstirii ”Înălțarea Domnului” de la Noul-Neamț (Chițcani), în perioada 9–10 decembrie 2023 desfășoară online & of line cea de-a XII-a ediție a conferinței științifico-practice internaționale. Evenimentul este organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove.

LECTURI PAISIENE cu tema ”ORIGINILE ȘI CALEA NĂDEJDII. EXPERIENȚA SF. CUV. PAISIE (VELICICOVSCHI) ÎN SECOLUL XXI”. Anul 2023 marchează împlinirea a 260 de ani de la mutarea frăției Sf. Cuv. Paisie (Velicicovschi) în Moldovlahia. Sărbătorind această aniversare, ne referim din nou la experiența starețului Paisie și a frăției adunate de el, la experiența care este legată de viața cu nădejdea în Hristos și Biserica Sa, în Evanghelie, în transfigurarea omului trupesc într-un creștin autentic. Nădejdea ”pe care o avem ca o ancoră a sufletului, neclintită şi tare” (Evrei 6, 19), ci nu un vis, ne ajută să facem fața tuturor dificultăților. Nădejdea este rodul ostenelii duhovnicești, iar calea nădejdii este întotdeauna legată de risc. Toate problemele vitale pot fi rezolvate numai prin dobândirea nădejdii. Academicianul Serghei Averințev a numit nădejdea în Nașterea Domnului singura nădejde care nu înșeală pe nimeni. Nădejdea se întemeiază pe iubirea și fidelitatea lui Dumnezeu și, în cele din urmă, pe însăși Persoana și lucrările Domnului Iisus Hristos, Mântuitorul și Răscumpărătorul nostru. Potrivit starețului Paisie, ”nu există o armă mai înfricoșătoare împotriva demonilor decât nădejdea neclintită în Dumnezeu”. Cum în lumea în care lucrează răul este posibil să găsim puterea de a urma calea nădejdii, adică a încrederii în Dumnezeu, și să nu ne pierdem credința în om? Despre ce fel de nădejde se poate vorbi astăzi?

Conferința oferă posibilitate de a dialoga și de a înțelege în ce ar putea nădăjdui omul de astăzi, cum poate rezista în cele mai dificile momente ale vieții și cum poate rămâne încrezut în cele nevăzute. Teme pentru discuții:

Ce se opune nădejdii creștine? Ce ne poate îndepărta de la ea? Care este diferența dintre nădejde și vis? De ce apar speranțe false?

Nădejdea creștină nu este doar așteptarea binelui, a împlinirii dorințelor, ci este o cale spre transfigurarea firii omenești create, spre schimbarea vieții umane. Cum, bazându-ne pe experiența sfinților și a starețului Paisie, putem păstra în situații acute nădejdea în restabilirea unității duhovnicești și a bunei vecinătăți cu aproapele?

Ce loc ocupă nădejdea în experiența omului contemporan? Oare este posibilă viața duhovnicească fără nădejde?

Slujirea frăției Sf. Cuv. Paisie (Velicicovschi) în vremuri de criză și război ca exemplu al trăirii cu nădejde. La conferință sunt invitați să participe cercetători ai moștenirii Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi, clerici, teologi, istorici, culturologi, sociologi, filozofi și toți cei interesați. Formularele de participare trebuie completate până pe 10 noiembrie 2023 (Formular de participare / Заявка участника (google.com))

Durata comunicărilor: 20 de minute (+5 minute pentru discuții). Vă rugăm să trimiteți textele prezentărilor până pe 20 noiembrie 2023.

Email: [email protected] / Telefon: +37369711328.

Saulova Inna, conducătorul comitetului de organizare președinte al Frăției ortodoxe ”Sf. Cuv. Paisie (Velicicovschi)”

LECTURI PAISIENE 2023 Anunț Print

ПЧ-2023 Анонс Print

Contact Form Powered By : XYZScripts.com