Legăturile de familie, şi nu prezervativele, protejează sănătatea tinerilor
14:01, marți, 7 iulie, 2015 | Cuvinte-cheie: boala, Credinta si medicina, educaţie sexuală, sanatate, tineri, transmitere sexuală
Academia Americană de Pediatrie, a emis o în 2013 o declaraţie prin care propune ca medicii pediatri nu doar să îi învețe pe tineri cum să folosească un prezervativ, dar îi îndeamnă şi să le distribuie mai departe. La prima vedere, acest lucru are sens. Folosite în mod corect, prezervativele scad riscul de transmitere a infecţilor pe cale sexuală şi a sarcinilor nedorite. Astfel, disponibilitatea ridicată a prezervativelor ar trebui să ducă la rate scăzute de transmitere a bolilor sexuale şi a sarcinilor între tineri.
Totuşi, realitatea este diferită. De aceea, o altă organizaţie naţională pediatrică, Colegiul Naţional de Pediatrie, susţine, în loc de o distribuţie mai bună a prezervativelor, sudarea legăturilor de familie de-a lungul copilăriei şi adolescenţei.
În timp ce America se apropie de patru decenii de educaţie şcolară centrată pe contracepţie şi folosirea prezervativelor, precum şi o disponibilitate ridicată de-a lungul ţării a prezervativelor şi a contracepţiei, cum s-au descurcat tinerii americani până acum? Răspunsul este: destul de rău. Adolescenţii din ziua de azi se confruntă cu o epidemie de boli cu transmitere sexuală, sarcini nedorite şi depresie.
Adolescenţii cu o viaţă sexuală activă şi tinerii sub 25 de ani fac parte din procentul de 50% din cele 19 milioane de cazuri noi de boli cu transmitere sexuală din Statele Unite. Unul din cinci americani este infectat cu herpesul genital, şi una din patru fete de peste 13 ani, cu o viaţă sexuală activă este infectată cu cel puţin o boală cu transmitere sexuală. Pe scurt, America a eşuat în a ajunge la un nivel favorabil de folosire a prezervativelor între tineri, care să ducă la eliminarea acelor boli pentru care prezervativele sunt cele mai indicate (chlamydia, gonoreea şi HIV) în afară de cele pentru care acest tip de contracepţie este mai puţin preventivă( herpes şi papilomavirusul uman, sau HPV).
La fel de îngrijorător, una din treisprezece fete de liceu devine însărcinată în fiecare an în America. Sarcinile printre adolescente au ca rezultat oportunităţi educaţionale şi vocaţionale scăzute pentru tinerele mame, un risc mai mare pentru ca familia respectivă să trăiască în sărăcie şi riscuri semnificative în ce priveşte efectele negative pe termen lung asupra copiilor.
Această asociere paradoxică de creştere a disponibilităţii contracepţiei şi prezervativelor cu ratele ridicate de boli cu transmitere sexuală şi sarcini nedorite, nu se limitează doar la teritoriul Statelor Unite. Thailanda a experimentat o creştere semnificativă în transmisia bolilor sexuale printre tineri, în ciuda promoţiei extinse de prezervative. În mod similar, în Spania bolile cu transmitere sexuală au o creştere semnificativă, printre cele mai multe din Europa, în ciuda folosirii contracepţiei.
Începând cu anul 2000, Marea Britanie, pe lângă faptul că a promovat prezervativele, a oferit “pilula de a două zi” (contracepţia urgenţă) în mod gratuit tinerilor. Rezultatul a fost o creştere de 5% a transmiterii bolilor pe cale sexuală între tinerii sub 18 ani, şi o creştere de 12% la tinerii sub 16 ani. Unele dovezi prezintă şi o creştere a sarcinilor printre adolescenţi. Există însă două motive pentru creşterea acestei tendinţe: dezvoltarea cognitivă a adolescenţilor şi compensarea riscurilor.
Cortexul frontal a creierului este responsabil pentru funcţionarea abilităţilor executive. La adolescenţi, această parte a creierului continuă să se dezvolte, şi este incapabilă să-şi controleze acţiunile în situaţii emoţionale. Astfel, doar pentru că adolescenţii pot dovedi că ştiu cum să folosească un prezervativ şi cunosc consecinţele nefolosirii unei metode de contracepţie, nu înseamnă că vor lua aceste metode de precauţie în momentul eliberării pasiunii. De fapt, cei mai mulţi dintre ei sunt incapabili.
Al doilea motiv pentru acest paradox este fenomenul de compensare a riscurilor. Compensarea riscurilor este o teorie de comportament care observă faptul că oamenii se comportă mai puţin precaut atunci când se simt protejaţi. Astfel, adolescenţii şi adulţii care folosesc prezervativele şi contracepţia într-un mod constant şi corect, ajung să se angajeze în activităţi sexuale mult mai des şi cu mai mulţi parteneri, astfel anulând protecţia oferită.
Veştile rele nu se opresc însă aici. Chiar dacă medicii ar putea garanta că adolescenţii activi din punct de vedere sexual ar putea scăpa de riscul de transmitere a bolilor şi de sarcini nedorite, nu există şi nu va exista niciodată o metodă de protecţie pentru inimă. Activitatea sexuală printre adolescenţi este un factor independent de risc pentru dezvoltarea stimei de sine scăzută, depresie majoră şi un risc crescut de sinucidere.
Studiile arată că fetele active din punct de vedere sexual sunt de trei ori mai predispuse depresiei şi de trei ori mai predispuse sinuciderii, faţă de fetele care practică abstinenţa sexuală. De asemenea, băieţii activi din punct de vedere sexual sunt de două ori mai predispuşi să sufere de depresie şi de şapte ori mai predispuşi încercărilor de sinucidere, comparaţi cu băieţii care practică abstinenţa. Aceasta nu este o simplă coincidenţă.
Oamenii de ştiinţă din ziua de azi ştiu că activitatea sexuală emite reacţii chimice în creier care formează legături emoţionale între parteneri. Ruperea acestor legături poate cauza depresie şi o greutate mai mare de angajament pe viitor. În mod clar, abstinenţa sexuală este singura cale care garantează sănătatea sexuală şi mintală optimă pentru adolescenţi.
Studiile demonstrează că părinţii care promovează abstinenţa şi au o comunicare deschisă cu copiii lor, au succes în întârzierea debutului vieţii sexuale a copiilor lor. Promovarea şi distribuirea prezervativelor şi contracepţiei de către medici nu face altceva decât să diminueze autoritatea părinţilor şi puterea mesajului despre abstinenţă. În schimb, medicii şi părinţii trebuie să lucreze împreună pentru a oferi o îndrumare clară şi firmă în ceea ce priveşte sănătatea optimă şi menţinerea unei conexiuni emoţionale.
sursa http://stiripentruviata.ro