Header image

Liturghie arhierească în cinstea verhovnicilor Apostoli Petru și Pavel la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

20:33, joi, 12 iulie, 2018 | Cuvinte-cheie: , ,

Joi, 29 iunie/12 iulie 2018, în ziua praznicului Sfinților Slăviților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Episcop Siluan de Orhei, Vicar mitropolitan și Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală”, a oficiat cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană din capitală, înconjurat de soborul slujitorilor și enoriașii lăcașului central de închinare.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel s-au bucurat dintotdeauna de o cinste aparte, acest lucru fiind mărturisit și de prezența numeroasă a credincioșilor în biserici în această zi. Acești 2 Apostoli sunt prăznuiţi în aceeași zi, deoarece, amândoi s-au săvârșit la Roma, din porunca împăratului Nero, Petru fiind răstignit cu capul în jos la anul 64, iar lui Pavel tăindu-i-se capul în anul 67.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Siluan a adresat credincioșilor catedralei un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre faptele pline de sacrificiu și de credință ale verhovnicilor Apostoli Petru și Pavel, evidențiind totodată mai multe aspecte ale activității lor misionare.: „Sfânta noastră Biserică face astăzi pomenirea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cei dintâi pe scaun şezători şi propovăduitori ai Evangheliei lui Hristos, cărora le datorăm faptul că suntem și noi astăzi creștini. Aceștia, alături de ceilalți Apostoli, L-au urmat pe Domnul Hristos și L-au mărturisit uneori chiar cu prețul vieții lor, mărturisind învățătura evanghelică a iubirii milostive şi a mântuirii lumii către neamurile care nu îl cunoscuseră pe Dumnezeu.

Biserica a rânduit ca acești doi mari Apostoli, care L-au propovăduit și mărturisit pe Hristos în timpuri diferite, dar care s-au încununat prin cununa muceniciei, să fie prăznuiți împreună. În felul acesta Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste timpuri liniștite în care avem posibilitatea să-i chemăm în ajutor pe Sfinții Săi Apostoli Petru și Pavel, rugându-i să înmulțească dragostea și nădejdea, dând tărie credinței noastre”, a subliniat Preasfințitul Siluan.

De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat râvna și tăria credinței Sfântului Apostol Petru, care L-a iubit mult pe Mântuitorul Hristos și chiar dacă a avut unele căderi, s-a îndreptat prin pocăință și a devenit un înflăcărat propovăduitor al Evangheliei, primind moarte martirică. Vorbind despre Apostolul neamurilor, Episcopul a arătat schimbarea sufletească a lui Saul, prigonitorul creștinilor, în Pavel, Apostolul lui Hristos.

Totodată, ierarhul i-a felicitat pe dreptmăritorii creştini care îşi serbează ziua onomastică: „Tuturor celor care purtaţi numele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Vă dorim să aveţi parte de har şi binecuvântare de la Tatăl Cel ceresc, prin Fiul, în Duhul Sfânt, sănătate şi mântuire”.

Episcopul de Orhei și-a încheiat cuvântarea îndemnându-i pe ascultători să urmeze învăţăturile și exemplul credinței acestor mari corifei ai creștinismului, care rămân a fi modele și îndrumători către o comuniune sinceră cu Mântuitorul Hristos.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de către strana stângă a catedralei, condusă de către Dna Preoteasă Natalia Brașoveanu.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com