Lumina e ceva ce poți aprinde în ochii celuilalt. Atunci cînd ea arde, poți ști că ești în iubire - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Lumina e ceva ce poți aprinde în ochii celuilalt. Atunci cînd ea arde, poți ști că ești în iubire

7:52, joi, 27 iulie, 2017 | Cuvinte-cheie: , , , ,

„Lumină lină a sfintei slave a Tatălui ceresc, Celui fără de moarte, a Sfîntului, Fericitului, Iisuse Hristoase, venind la apusul soarelui, văzînd lumina cea de seară. Lăudam pe Tatăl și pe Fiul, și pe Sfîntul Duh, Dumnezeu; vrednic ești în toată vremea a fi lăudat de glasuri cuvioase, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce dai viața, pentru aceasta lumea Te slăvește.“

Lumina e ceva ce poți aprinde în ochii celuilalt. Atunci cînd ea arde, poți ști că ești în iubire. Dacă ai aprins-o, caută să nu o stingi. Lumina celuilalt e măsura vieții tale.

 ***

Mi-am dat seama ca ambundenta ornamentelor in viața oamenilor de rind este de fapt expresia sărăciei. Un toiag ornamentat, un scaun încrustat, o haina brodată luni de zile arată ca oamenii aceia au foarte mult timp liber, iar timpul liber este soarta săracilor. Le veți găsi in India, in Africa, in satele noastre de cindva. Ornamentul are rolul sa bucure viața sărmanului, ca și fluierul sau corzile întinse pe băț. Dacă veți analiza edificiile imperiale din vremea triumfului roman veți vedea suprafețe enorme fără nici un ornament: un capitel, o friză tematica, dar prea putine ornamente. La fel e și Egiptul ascetic cu ornamente cruciforme, esențializate, usor de executat de către orisicine – expresia unei vieți pline care nu pune preț pe podoabe trecătoare. Lumea modernă nu s-a schimbat prea mult: cu cit e omul mai sărac material și spiritual, cu atit caută sa se împodobească mai mult.

Tabăra de artă contemporană moldo-belgiană de la Oricova e în toi: astăzi un pridvor din scînduri recuperate cu ornament tradițional românesc tăiat la mînă cu ferestrăul. Scîndurile au fost tratate cu foc după o metodă străveche japoneză. O lucrare comună SB & Radu Constantin Rata.

Suport pentru candelă din capat de coamă de acoperiș. Ceramică refolosită, probabil de prin anii 30, poate mai veche. Oricova, 2017

Fereastra oaspeților cu nișă bizantină și pervaz-masă. Bună dimineața tuturor!

Finisaje exterior. Oricova.
Element din ceramică lucrat de sculptorul Radu Constantin Rata din Belgia (alte 6 elemente se regăsesc in diverse locuri din construcție).

„Defecte” :)
Mi se pare ca ceea ce conferă plasticitate unei suprafețe, de altfel perfecte, sint tocmai ceea ce tehnicienii numesc defecte. De pilda lemnul dinspre coaja, care e mai moale, are fîșii albe care se împletesc cu fibra cafenie – se uzează mai repede, dar dacă le pui mai la perete unde nu se circula sau le pui așa sa traverseze doua șiruri practic nu vor suporta greutate și frecare. Despre cioturi nici nu mai zic, ele sint urmele unor foste ramuri care au evadat din tulpina spre lumina, sint mărturia vieții și a rodirii.
Bună dimineața, dragii mei! Piatra pe care nu au socotit-o ziditorii a ajuns in capul unghiului.

postări de pe facebook semnate de Părintele Savatie (Baștovoi)

Oricova, iulie 2017

Contact Form Powered By : XYZScripts.com