Lunea căsătoriei - Dă din timpul tău! - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Lunea căsătoriei – Dă din timpul tău!

9:49, luni, 25 iulie, 2016 | Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

O altă treaptă a smereniei este legată de timpul foarte scurt în care ești nevoit să termini multe treburi, cele mai multe de amânat. Legate de copii, de curățenie, de reparații, de cumpărături, de gătit, de lecții și de multe altele.

Poți ridica smerenia cu încă o treaptă, prețuind la fel de mult sau chiar mai mult timpul celuilalt decât pe al tău.

Vezi că soția este copleșită de treburi și nu mai poate. Poți să te prefaci, zicând că ai și tu dreptul la puțin timp al tău, căutând prin programul TV, sau poți scoate copilul afară, sau poți curăța chiar cartofi pentru cină. Vei fi mirat să vezi ce minuni se pot petrece în bucătărie.

Se poate să nu ai destui bani să-ți trimiți copiii în tabere specializate în străinătate sau să-l înscrii la multe cursuri, dar sigur poți găsi o după-amiază pe săptămână când timpul lor să fie mai important decât timpul tău. Să ieși cu ei în parc, sau la un film, sau la un suc, sau să treceți împreună să vă închinați într-o biserică, sau, pur și simplu, să-i asculți cu atenție când povestesc fapte și situații importante pentru ei.

Nu repeta încontinuu: n-am timp, am treabă, sunt ocupat!

Și, chiar dacă realitatea este foarte aproape de ce zici, nu folosește la nimic să te lamentezi, să îi faci pe ceilalți, mai ales pe copii, să se simtă responsabili de greutățile tale. Nu-i ajută cu nimic să se simtă vinovați că tatăl sau mama lor se obosesc zilnic pentru viața echilibrată a familiei. Nu-i va face mai responsabili. În ochii și în inima copiilor numai faptele grăiesc.

Mai bine stai de vorbă cu ei când și când, arătându-le cele bune și folositoare din faptele ce se petrec în viața de familie. Arată-le cum lucrează dragostea și grija Domnului prin dragostea și grija părinților, fără să evidențiezi meritul tău.

Poți dobândi smerenie adâncă ascunzând efortul pe care-l faci pentru familie, lăsând roadele să vestească dragostea ta.

Bucuria și mulțumirea celorlalți îți sunt laudele cele mai trainice.

Extras din cartea
Cum să fii smerit,
de Pr. Șerban Tica.

Rubrică îngrijită de Oltea Boldureanu

Contact Form Powered By : XYZScripts.com