Mănăstirea Ciuflea din Chișinău – Duminica a a IX-a după Cincizecime. Slujba parastasului pentru Arhim. Ermoghen (Adam)
11:42, luni, 7 august, 2017 | Cuvinte-cheie: ermoghen adam, manastirea ciuflea
06.08.2017. La Catedrala cu hramul Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron a Mănăstirii Ciuflea din Chișinău, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită în Duminica a IX-a după Rusalii de către Preacuviosul Părinte Duhovnic Nicolae (Roșca), împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
La final Părintele Arhim. Nicolae a îndemnat credincioșii la întărirea legăturii cu Dumnezeu prin rugăciune și credință stăruitoare: „Atunci când avem mâhniri, când avem întristări și când suntem în primejdie, trebuie să ne încredințăm rugăciunile noastre lui Dumnezeu. Avem și exemplul Mântuitorului care a preferat să se roage într-un loc singuratic, noaptea. Poate de acolo sunt și slujbele de priveghere pe care le fac Mănăstirile noastre și pe care le înalță către Dumnezeu mulți credincioși chiar la miezul nopții. Este și îndemnul către fiii Bisericii de a se ruga mai mult, de a încredința lui Dumnezeu grijile și necazurile lor. Un Părinte al Bisericii spunea: Omul este cu adevărat mare numai când stă în genunchi. Doar atunci noi ne apropiem de Dumnezeu și reușim această legătură cu El prin rugăciune”.
Biserica Ortodoxă se va afla la 13 august 2017 în Duminica a X-a după Cincizecime, numită și a Vindecării lunaticului.
***
Tot în această zi, vrednicul de pomenire, arhimandrit Ermoghen (Adam), înhumat în incinta sfântului așezământ, ar fi împlinit 88 de ani de la naștere. Slujba parastasului a fost oficiată cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir, de către PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan.
La finele slujbei Episcopul Ioan s-a adresat cu un cuvânt către adunarea drept-măritoare și a mulțumit Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnicului și administratorului Mănăstirii, pentru grija ce o poartă față de cei înmormântați în curtea Mănăstirii, dar și pentru rugăciunile necontenite pentru acest dascăl al Teologiei autohtone, Arhim. Ermoghen (Adam). Părintele Episcop a vorbit și despre contribuția vrednicului de pomenire Arhimandrit Ermoghen la formarea atâtor pleiade de slujitori din istoria contemporană a Bisericii noastre, mulțumind și fiilor duhovnicești ai regretatului Părinte că nu îl uită în sfintele rugăciuni.
Arhimandritul Ermoghen (Adam) — unul dintre fondatorii învățământului teologic contemporan din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, duhovnic și profesor de Liturgică la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, autor al mai multor titluri de literatură teologică, s-a născut la 6 august 1929 în s. Boldurești, r. Ungheni.
Aboslvește pe rând Seminarul Teologic din Sankt Peterburg (1959), Academia Teologică din Sankt Peterburg (1963), aspirantura la Academia Teologică din Moscova (1964). Este hirotonit în treapta de diacon la 7 ianuarie 1965, iar în cea de preot la 1 ianuarie 1976. În anul1976 este numit cleric al Catedralei „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” din Chișinău.
În anii 1980 și 1985 este decorat de către Preafericitul Patriarh Pimen al Moscovei și al Întregii Rusii cu Paliță și respectiv cu Cruce cu Pietre Scumpe. Din anul 1980 este membru al comisiei de traducere a cărților liturgice în limba română. Printre cele mai importante decorații și funcții pe care le primește de-a lungul slujirii preoțești:
La 23 octombrie 1999, prin decretul ÎPS Mitropolit Vladimir, Arhimandritul Ermoghen (Adam) este numit membru al Comisiei pentru examinarea și cercetarea candidaților la hirotonie în treptele de diacon și preot.
La 14 iunie 2000, Mitropolitul Vladimir îl decorează pe Arhim. Ermoghen cu dreptul de a sluji cu Ușile Împărătești deschise până la „Tatăl nostru” și cu dreptul de a purta cea de a doua Cruce cu Pietre Scumpe. La 16 octombrie 2007, printr-un Decret Mitropolitan, Preacuvioșia Sa este numit duhovnic al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova și responsabil de capela Academiei, cu hramul „Sf. Trei Ierarhi”.
La 11 decembrie 2007, în cadrul Liturghiei săvârșite la biserica „12 apostoli” din or. Capernaum, Israel, Părintele Ermoghen, primește cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir dreptul de a purta Toiag.
Trece la cele veșnice la 27 noiembrie 2013.
Sursa: www.ciuflea.md