Mănăstirea "Sf. Ierarh Nicolae", s. Dobruşa, r. Şoldăneşti - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Mănăstirea „Sf. Ierarh Nicolae”, s. Dobruşa, r. Şoldăneşti

22:34, marți, 11 martie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Hram: Sfântul Mare Ierarh Nicolae
Stareţ: egumen Petru (Tomacinschi)
Date de contact:
MD 7219, s. Dobruşa, r. Şoldăneşti
Tel.0272-48-296
0695-91-454
Adresa: s. Dobruşa, r. Şoldăneşti
Aşezare: la 100 km N de Chişinau sau la 60 km de Orhei, lângă Şoldăneşti.

Istoric
Este locul de ucenicie al părintelui Sofian Boghiu de la mănăstirea Sfântul Antim din Bucureşti, unul dintre cei mai mari stareţi ai României contemporane, trecut la cele veşnice pe 14 septembrie 2002.

Mănăstirea Dobrușa se află la 100 km de Chișinău, în prejma satului Dobruşa. Mănăstirea de călugări, cu hramul „Sfîntul Ierarh Nicolae” a fost întemeiata în anul 1772, de către un monah Ioasaf venit de la mănăstirea Probota, Suceava. Acesta, a ridicat aici o biserică de lemn, împreună cu călugărul Eufimie de la mănăstirea Curchi. Dar, fiind rechemat în Moldova, bisericuţa n-a fost sfîrşită decît în 1785 de către Eufimie, împreună cu alţi monahi din Curchi.

Peste mai bine de două secole (în 1939), pe locul ei se va construi o biserică din piatră. În 1822 se construiește și o biserică din piatră, ctitor principal fiind boierul Toma Cosma. În 1847 se zidește biserica cu hramul „Schimbării la Față”, folosită ca paraclis de iarnă.

După 1918 o parte din averea mănăstirii a fost secularizată, totuşi Dobruşa a rămas una dintre cele mai bogate mănăstiri. În 1923 mănăstirea Dobruşa a trecut de la eparhia Chişinăului în cea a Hotinului. Episcopul Hotinului Visarion Puiu reînnoiește bisericile și înființează aici o școală de cîntăreți și o mare tipografie.

În 1960 mănăstirea Dobruşa a fost transformată în şcoală-internat pentru copiii cu handicap. Biserica de iarnă „Schimbarea la Față” a fost transformată în club, iar cea de vară „Sfîntul Ierarh Nicolae” — la început în cantină, apoi în depozit alimentar. Cimitirul mănăstirii a fost nivelat, crucile scoase, iar pe locul lui se construiește un teren sportiv. Şcoala auxiliară a funcţionat pînă în 1994, cînd credincioşii satelor din zonă au solicitat redeschiderea mănăstirii.

În anul 1997 se termină restaurarea bisericii „Schimbarea la Față”. Apoi a fost renovată biserica mare, cu hramul „Sfîntul Ierarh Nicolae”.

Mănăstirea Dobrușa mai are un schit „în deal”, a carui biserică are hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com