Marele duhovnic Sofian Boghiu a fost comemorat la baștina sa în Basarabia - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Marele duhovnic Sofian Boghiu a fost comemorat la baștina sa în Basarabia

12:11, marți, 9 octombrie, 2018 | Cuvinte-cheie: , , ,

Preoți, credincioși și tineri s-au adunat la Cuconeştii Vechi, baștina Părintelui Sofian Boghiu, pentru a cinsti memoria marelui duhovnic, unul dintre fondatorii grupului de rezistenţă „Rugul Aprins”, cunoscut mărturisitor al Bisericii în perioada regimului comunist.

Luni, 8 octombrie 2018, a fost săvârșită slujba de pomenire a Părintelui Sofian Boghiu de către un sobor de preoți din Chișinău și din împrejurimile locului, în fața Crucii memoriale din cadrul Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi”, cu prilejul aniversării a 106 ani de la naşterea marelui duhovnic al neamului nostru, ucenicul sfântui Ioan „cel străin” (Ivan Kulîghin) de la Optina și fostul arhimandrit și stareț al mănăstirii Antim, născut la 7 octombrie 1912.

Slujba de pomenire a fost condusă de către Pr. Constantin Cojocaru, președintele Sectorului Sinodal „Activitate Socială și Caritate” și pr. Mihail Bortă, redactor-șef al portalului Moldova Ortodoxă și consilier al Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, precum și un sobor preoțesc.

La finalul slujbei panihidei, Pr. Constantin Cojocaru a adresat celor prezenți un cuvânt ziditor în care a evocat viața, personalitatea și faptele marelui duhovnic basarabean, menționând că trăieşte de fiecare dată momente de mare bucurie, cinstindu-l pe părintele Sofian an de an chiar în locul unde s-a născut acesta.

Acum câțiva ani, Ion Bortă și Natalia Voina, locuitori ai satului Cuconeştii Vechi, au înființat Asociația cultural-istorică „Noua Galilee”, la iniţiativa cărora s-a procurat un teren pentru amenajarea casei muzeu „Părintele Sofian Boghiu”. Pe stânca de pe malul abrupt al Prutului, unde obișnuia să petreacă în ultimele sale vizite părintele Sofian în Basarabia, s-a ridicat o răstignire din piatră de Cosăuți, iar în preajmă s-a amenajat o terasă cu vedere către râul Prut.

De asemenea, aici se găsește și foișorul părintelui Sofian, care la fel este parte a Memorialului „Arhimandrit Sofian Boghiu”. Acesta poate fi observat de la câțiva zeci de kilometri.

În prezent se efectuează lucrări de restaurare a casei muzeu „Părintele Sofian Boghiu”, singura urmă de așezare geografică rămasă după dispariția fostului sat Cuconeștii Vechi. Odată cu construcţia Nodului Hidrotehnic ”Costeşti-Stînca”, o bună parte a satului a fost sortită peirii, iar străvechea vatră a cuconeştenilor a fost acoperită în mare parte de apele lacului de acumulare.

Evenimentul comemorativ din acest an s-a încheiat cu tradiționalul concert de cântare duhovnicească, prezentat de către elevii gimnaziului din s. Cuconeștii Noi, după care oaspeţii au făcut o excursie pe malurile pitorești ale Prutului, precum și la casa muzeu, unde au făcut cunoștință cu mersul lucrărilor de renovare.

La final, copiii au primit din partea părintelui Mihail Bortă iconițe și cărți de rugăciuni și literatură duhovnicească.

Întâlnirea de suflet a fost organizat de către Asociația cultural-istorică „Noua Galilee” în colaborare cu Primăria și Gimnaziul din s. Cuconeștii Noi, din raionul Edineț, având binecuvântarea Mitropolitului Vladimir al Chișinăului și al întregii Moldove și a Episcopului locului, Nicodim de Edineț și Briceni.

Arhimandritul Sofian Boghiu, cunoscut duhovnic al românilor, supranumit de părintele Cleopa Ilie apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.

Părintele Sofian, trecut la cele veşnice în 14 septembrie 2002, a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător. Apreciat deopotrivă de autoritățile eclesiale cât și de credincioși, Părintele Sofian a format zeci de tineri care mai târziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com