Header image

Mitropolia a decis: Preoţii vor fi sancţionaţi pentru expunerea în public a poziţiei Bisericii Ortodoxe

23:41, miercuri, 14 noiembrie, 2012 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Preoţii pot să facă declaraţii pentru presă, însă nu au dreptul să prezinte poziţia oficială a Bisericii fără un acord prealabil. Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, spune că precizarea este necesară pentru ca decizia de ieri a Sinodului să nu fie interpretată eronat, scrie publika.md.

“Hotărârea respectivă luată în cadrul şedinţei Sinodului vizează cazurile prezentării poziţiei oficiale a administraţiei bisericeşti şi nu cazurile în care preoţii sunt datori chiar să prezinte probleme teologice cu continut scripturistic, ca să nu iasă cineva care nu cunoaşte exact competenţa situaţiilor şi poziţiilor care sunt diriguite de către administraţia bisericească”, susţine Cheibaş, citat de sursă.

Potrivit unimedia.md, în şedinţă, ÎPS Mitropolit Vladimir a prezentat o retrospectivă a ultimelor evenimente în care a fost implicată Biserica, discutate pe larg în societate şi mass-media. Astfel, decizia a fost luată ţinând cont de „numeroasele speculaţii şi interpretări lansate în presă, care au prejudiciat imaginea Bisericii Ortodoxe”. Prin urmare, pe viitor, slujitorii trebuie să obţină binecuvântarea arhierească înainte de a expune în public punctul de vedere al Bisericii.

Totodată, jurnal.md, notează că preotul Ioan Grigoraş, din Drochia, va fi audiat de conducerea Mitropoliei şi riscă să fie sanţionat disciplinar pentru că a îndrăznit să facă declaraţii de presă fără coordonare prealabilă şi binecuvântare arhierească. ”Părintele, probabil, va fi invitat ca să de explicaţii de ce a făcut acest lucru, să iasă în presă fără a coordona cu Direcţia Mitropolitană. Sancţionarea sfinţiei sale nu cred că va fi alta decât o preîntâmpinare”, a comunicat Vadim Cheibaş.

Săptămâna trecută, un grup de preoţi au cerut Mitropolitului Vladimir să convoace de urgenţă adunarea generală a Bisericii Ortodoxe în cadrul căreia să fie luate măsuri faţă de slujitorii domnului, care au agonisit averi. Feţele bisericeşti declarau atunci că au încercat în repetate rânduri să ajungă la mitropolit, dar în zadar. Ei sperau că întâistătătorul bisericii va afla despre doleanţele lor din presă, precizează sursa.

EPRESA.md, aminteşte că propunerea a venit din partea Mitropolitului Vladimir. Aceasta a fost susţinută în unanimitate şi va intra în vigoare din ziua aprobării.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com