Header image

Mitropolitul Vladimir a binecuvântat începutul lucrărilor de restaurare a bisericii „Sf. Alexei” din s. Pohrebea, com. Coșnița, r. Dubăsari

9:23, marți, 9 aprilie, 2019 | Cuvinte-cheie: , ,

Luni, 8 aprilie 2019, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a primit în audiență la Reședința mitropolitană pe Prot. Dumitru Darmancev, parohul bisericii „Sfântul Mucenic, Multpătimitorul Împărat Nicolae şi familia sa de martiri” din s. Pohrebea, r. Dubăsari, împreună cu arhitectorii Igor şi Sergiu Prodan.

În cadrul întâlnirii s-a discutat pe marginea proiectului reabilitării bisericii „Sf. Alexei” din s. Pohrebea, com. Coșnița, r. Dubăsari, construită între anii 1910-1912, la solicitarea Ţarului rus Nicolae al II-lea Romanov, și care a avut de suferit de pe urmele celui de-al II Război Mondial din anul 1941-1945 şi tragicului conflict armat de pe Nistru din anul 1992. Actualmente, la 106 de ani de la înălţare, lăcaşul se află într-o stare avansată de degradare. Monumentul arhitectural este aproape distrus de vicisitudinile vremii şi există riscul iminent al distrugerii iremediabile.

În urma procesului de restaurare, va fi păstrat aspectul original în proporție de 70 %, a explicat arhitectul Igor Prodan. În procesul de reconstituire se vor folosi materiale tradiționale. În continuare, se vor consolida pereții, care, deși s-au păstrat în mare parte, au fost afectați de fisuri. La nivelul cupolelor se cere executarea unor centuri seismice și injectări cu mortar special pentru consolidarea zidăriei.

Întâistătătorul a dat o apreciere înaltă inițiativei interlocutorilor săi și a subliniat faptul că un astfel de proiect de reabilitare este binevenit și trebuie realizat în timp cât mai restrâns cu implicarea specialiștilor în domeniul restaurării și conservării patrimoniului, iar, cei ce vor depune eforturi în această monumentală lucrare de restaurare „fericiți vor fi aici pe pământ și în ziua Judecății de Apoi”.

În această ordine de idei, Mitropolitul Vladimir a binecuvântat începutul lucrărilor de restaurare a bisericii „Sf. Alexei”, mai mult ca atât, Înaltpreasfinția Sa s-a arătat deschis pentru a susține bunul mers a lucrărilor de reabilitare, cu participarea nemijlocită a specialiștilor din cadrul Sectorului Sinodal Construcții, Restaurări și Pictură.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com