Mitropolitul Vladimir: „Biserica din Moldova este aceeași pe ambele maluri ale Nistrului” - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Mitropolitul Vladimir: „Biserica din Moldova este aceeași pe ambele maluri ale Nistrului”

23:16, sâmbătă, 21 ianuarie, 2023 |

Biserica Ortodoxă este una și aceiași pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Acest adevăr a fost reiterat de către mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove Vladimir, la 18 ianuarie 2023, într-un interviu pentru Deutsche Welle – în partea unde el a fost întrebat despre contactele sale cu Vadim Krasnoselski, liderul nerecunoscutei RMN.

„Biserica Ortodoxă din Moldova este aceeași pe ambele maluri ale Nistrului”, a subliniat Întâistătătorul ei.

Potrivit mitropolitului Vladimir, el a început să viziteze Transnistria din 1992, când acolo se desfășura conflictul armat. Pe parcursul timpului a avut întâlniri cu Igor Smirnov, Evghenii Șevciuk, precum și, în prezent, cu Krasnoselski. „Noi nu discutăm despre politică la aceste întâlniri. Noi vorbim despre biserică. Dacă în Moldova am avea un președinte de o altă confesiune – eu ar trebui să discut cu el. Iată de ce merg și discut cu cei de dincolo”, a explicat Înaltpreasfinția Sa, precizând că discuțiile se axează pe necesitatea ajutorării Bisericii, „este vorba de ajutor material și financiar”. Astfel, după ultima întâlnire în regiunea transnistreană a demarat construcția a trei biserici noi.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a mai menționat că „atât cei din Transnistria, cât și cei din Găgăuzia acordă o mai mare atenție bisericii decât cei din Chișinău”, adăugând că „acolo nu se adoptă legi din acelea care contravin legilor bisericești. Acolo legile bisericești se respectă mai bine”. Spunând aceasta, mitropolitul Vladimir a avut în vedere că în regiunile menționate autoritățile nu adoptă acte legislative în contradicție cu învățătura creștină.

COMENTARIUL TRADITIA.MD: Trebuie să recunoaștem că lecturarea acestui interviu, din care am spicuit deja al doilea (și ultimul, aici încheiem)) fragment (primul vezi ), ne-a trezit impresii de două feluri. Pe de o parte, sunt răspunsurile, sincere și directe, fără ocolișuri ale Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova. Care, fără îndoială, era conștient de faptul că oferă interviu unei surse antibisericești. Pe de altă parte, avem întrebările interlocutorului care în majoritatea lor sunt fie provocatoare, fie cu subtext zeflemitor.

Nu pretindem a da lecții de jurnalism nimănui, fiecare își înțelege meseria așa precum o înțelege. În plus, ne dăm bine seama de orientarea anticreștinească atât a celor care actualmente reprezintă puterea la noi în stat, cât și a mass-media ce le cântă în strună. Este realitatea în care ne-a fost hărăzit să trăim și, la drept vorbind, este o stare firească pentru creștini atmosfera din societatea moldovenească de astăzi, care devine din ce în ce mai ostilă Bisericii. Nefiresc a fost confortul pe care l-am simțit în ultimile trei decenii.

Nimic întâmplător. Doar cântăm la Liturghie: „Fericiţi veţi fi voi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea.!” (Mt. 5:11). Așadar, să luăm aminte.

Sursa: https://traditia.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com