Motive biblice în creaţia lui Ion Hadârcă - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Motive biblice în creaţia lui Ion Hadârcă

10:29, vineri, 16 noiembrie, 2012 | Cuvinte-cheie: ,

Recent în cadrul Institutului de Filologie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) s-a desfăşurat conferinţa ştiinţifică “Motive biblice în creaţia lui Ion Hadârcă”.

La eveniment au participat mai mulţi diplomaţi, politicieni, critici literari, jurnalişti, precum şi admiratori ai creaţiei poetului.
În cuvântul de salut academicianul Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a remarcat: “De fiecare dată când răsfoiesc opera lui Ion Hadârcă primesc o satisfacţie sufletească deosebită. Frumuseţea scrisului dumnealui te îndeamnă la meditaţie. Doar o persoană cultă, precum este el, poate aborda o tematică atât de amplă, iar profunzimea tratării reiese din studierea profundă a cărţilor sfinte”.
La un moment dat în sala arhiplină s-a aşezat o linişte de mormânt, toată lumea asculta cu sufletul la gură poezia poetului care izvorăşte dintr-o cunoaştere profundă a dogmelor creştine. Majoritatea celor prezenţi la manifestare îl redescopereau încă o dată pe Ion Hadârcă creştinul, omul…
Academicianul Mihai Cimpoi a vorbit despre identitate, eu biblic, eu liric/ personaj biblic în poezia lui Ion Hadârcă. „În spaţiul românesc am avut mai multe personalităţi care au abordat motivele biblice, însă Ion Hadârcă vine cu o viziune nouă, bine conturată, asupra celor sacre. (…) Evanghelia după Ioan este cea mai contrastantă prezentare a raportului dintre lumină şi întuneric. Autorul foarte reuşit abordează motive ce stau la baza diferitor sărbători religioase”.
Profunzimea versului este un element caracteristic lui I. Hadârcă. Poezia “Biblia”, “Sonet pascal”, “Cimitir”, etc. sunt doar câteva dintre cele mai relevante poezii din această serie. Poetul, reprezentantul generaţiei “ochiului al treilea” este un om al metaforei.
Alocuţiunea academicianului Nicolae Dabija axată pe Jocul vieţii şi al morţii în volumul de poezii “Noimele după Ioan” ne-a îndemnat să facem o incursiune în istoricul scriilor religioase. “Cele mai frumoase poeme sunt în Evanghelie. Misiunea noastră este de a le studia. Ion Hadârcă, rămânând în aceeaşi albie, este un poet în haine de ostaş. Poetul prin intermediul poeziei promovează valorile perene, căci doar un om care are credinţă în Dumnezeu, în neam, poate da naştere unor asemenea opere valoroase”.
Ion Hadârcă este poetul generaţiei 70. Poet, eseist, traducător, publicist şi om politic a reuşit să se afirme ca o persoană cu o trăire deosebită. Poezia mea, avea să afirme poetul, se naşte dintro stare de spirit. “Tratarea unei asemenea teme este una foarte dificilă. Pentru mine utilizarea motivelor biblice a fost ca un canon. Limba este lancea adevărului din acest considerent suntem obligaţi să transmitem şi generaţiilor viitoare adevărul despre adevăratele virtuţi ale acestei vieţi” avea să remarce Ion Hadârcă.
Mitropolitul Dosoftei şi Vasile Militaru au dat naştere Psaltirii în versuri, care avea să vină cu altă viziune de abordare a tematicii religioase ce avea să prindă un contur din ce în ce mai pronunţat în vâltoarea timpului.
Scriitorul Iulian Filip a făcut o prezentare exhaustivă a cărţii de poezii “Noimele după Ioan”. Publicul a fost delectat cu câteva poezii care au venit să confirme încă odată profunzimea mesajului.
Creaţia poetică a lui Ion Hadârcă avea să fie analizată atât de criticii din ţară, cât şi de peste hotare care de fiecare dată au apreciat profunzimea slovei lui Hadârcă. În acest context sunt relevante aprecierele lui Adrian Păunescu:
“Poezia lui a rămas aceeaşi: o spendidă sinteză de simţre şi luciditate …”
La finalul întrunirii vădit emoţionat Ion Hadârcă a mulţumit tuturor celor prezenţi la conferinţă şi a ţinut să ne reamintească că spre Biblie nu te întorci, ci te înalţi, desigur spiritual.

Vlad Madan

Contact Form Powered By : XYZScripts.com