Muzeul Ținutului Edineț a vernisat expoziția temporară: "Arhimandrit Sofian Boghiu - rugul aprins al blândeții și dragostei" - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Muzeul Ținutului Edineț a vernisat expoziția temporară: „Arhimandrit Sofian Boghiu – rugul aprins al blândeții și dragostei”

6:06, joi, 28 septembrie, 2023 | Cuvinte-cheie: ,

Marți, 26 septembrie, la Muzeul Ținutului Edineț a fost vernisată expoziția temporară: „Arhimandrit Sofian Boghiu – rugul aprins al blândeții și dragostei”.

Expoziția este dedicată Arhimandritului Sofian Boghiu, originar din Cuconeștii, Edinețului, născut la 7 octombrie 1912, în satul Cuconeștii Vechi, jud. Bălți (astăzi raionul Edineț). A fost stareț la Mănăstirea Antim, România, a predat pictura la seminariile monahale din Mănăstirea Neamț și Curtea de Argeș, a organizat ateliere de icoane și picturi de catapeteasmă la Mănăstirea Plumbuita și Schitul Maicilor. A pictat în România 25 de biserici, dintre care 6 integral, iar restul restaurate. În străinătate a pictat integral trei biserici din Siria și Liban. A slujit cu multă blândețe și dăruire duhovnic având sute de ucenici, motiv pentru care a fost numit „Apostolul Bucureștilor”.
La vernisarea expoziției au participat: Primarul de Edineț, dl Constantin Cojocaru, părintele Mihail Bortă, președintele grupului de inițiativă „Prietenii Părintelui Sofian” a Asociației obștești „Noua Galilee”, părintele Vladimir Boian din Edineț, șefa Secției Cultură Angela Bazatin, bibliotecari, profesorii Școlii de Arte Plastie Edineț, profesorii și elevii gimnaziului „Grigore Vieru” Edineț, etc.
Preotul Mihail Bortă, președintele grupului de inițiativă „Prietenii Părintelui Sofian” a Asociației obștești „Noua Galilee” a vorbit despre personalitatea marcantă a marelui duhovnic, pictor și cântăreț bisericesc Arhimandrit Sofian Boghiu, Stareț al Sfintei Mănăstiri Antim din București.
La finalul evenimentului a fost lansată o invitație pentru toți cei prezenți, sâmbătă, 7 octombrie 2023, ora 9.00, la Casa Memorială Arhimandrit Sofian Boghiu din Cuconeștii Vechi, raionul Edineț, pentru a participa la slujba de pomenire și la inaugurarea bustului Părintelui Sofian, eveniment prilejuit comemorării a 111 ani de la nașterea sa.
Expoziția organizată de Muzeul Ținutului Edineț va fi expusă publicului în perioada 26 septembrie – 10 octombrie.
Contact Form Powered By : XYZScripts.com