„Nașterea Maicii Domnului” – Sărbătoarea Hramului Sfintei Mănăstiri Curchi
12:22, vineri, 21 septembrie, 2018 | Cuvinte-cheie: hram, manastirea curchi, Nașterea Maicii Domnului
Astăzi, 8/21 septembrie 2018, când întreaga creștinătate drept-măritoare prăznuiește momentul ziditor de suflet din viața Maicii Domnului, și anume Nașterea Ei, PS Episcop Siluan de Orhei, Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi și Vicar al Mitropoliei Moldovei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală dedicată sărbătorii Hramului Sfintei Mănăstiri Curchi.
Praznicul de astăzi ne învață să ne ridicăm la frumusețea divină și să privim frumusețea lumii, a creaturilor, ca urcușul firesc al zidirii spre Făcătorul a toate. Căci prin această unire a cerului cu pământului, realizată de Maica Domnului și adusă de ea în lume, ne înălțăm neîncetat cu ajutorul ei spre desăvârșire, spre asemănarea cu Dumnezeu, Care este adevărul șu frumusețea, izvorul vieții noastre.
Sărbătoarea „Nașterea Maicii Domnului”, care înseamnă deopotrivă rânduială dumnezeiască și bucurie omenească, este un prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru obștea Sfintei Mănăstiri Curchi, care își cinstește astăzi Ocrotitoarea cerească, dar și pentru fiii ei duhovnicești, care cu multă râvnă, an de an, prăznuiesc împreună cu monahii din această veche lavră a țării, bucuria revărsată de Dumnezeu asupra lumii prin Nașterea Sfintei Fecioare Maria.
Și în acest an, în această zi de vineri, zi senină și luminată de toamnă, la acest moment de mare sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe, au fost prezenţi numeroși credincioşi de toate vârstele, printre care și personalități din lumea academică și culturală, care au venit să participe la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie închinată hramului vetrei monahale din bătrânii codri ai Orheiului, preamărind-o într-un glas cu clerul în biserica principală a mănăstirii pe Ocrotitoarea întregii creștinătăți cu mare pietate și evlavie deosebită.
După citirea pericopei evanghelice, Egumenul mănăstirii, PS Episcop Siluan de Orhei a rostit un cuvânt de zidire duhovnicească și binecuvântare în care a evocat rolul de ocrotitoare al Maicii Domnului și mult stăruitoare rugătoare pentru toți la Bunul Dumnezeu: „Maica Domnului, cea care este considerată mai sfântă decât toți sfinții… mai înaltă și mai presus decât îngerii și arhanghelii și mai cinstită decât toată făptura, ocrotește întreaga creștinătate și înnoiește viața noastră duhovnicească cu sfântul ei omofor, care este acoperământul lumii cel mai lat decât norul. Ea este în același timp și cea mai apropiată ca Maică a tuturor, de Fiul Său și de noi, lucru pe care-l cântăm în sfintele biserici: mărirea celor cerești și nădejdea pământenilor…. nădejdea și folositoarea tuturor celor ce aleargă la ea și cer ajutorul ei cel sfânt.”
Totodată, ierarhul Orheiului a amintit și de faptul că ziua de astăzi închinată Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu „ne angajează ca noi să aprofundăm și să percepem voința soteriologică și lucrarea proniatoare a lui Dumnezeu-Tatăl. Chipul rugător al Maicii Sfinte în fața Fiului Său Cel iubit ne descoperă curajul atât de necesar în sufletele noastre pentru a ne apropia cu mai multă încredere de Mântuitorul Hristos, de a fi mereu fiii Învierii (Luca 20,36), casnici ai lui Dumnezeu (Efeseni 2,19) și oaspeții Mirelui Hristos (Ioan 3,29)”.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a săvârșit împreună cu soborul preoțesc tradiționalul Te-Deum praznical, după care a adresat alese felicitări și urări de bine obștii monahale cu prilejul celebrării hramului, dar și tuturor credincioșilor și omagiaților zilei, transmițând și mesajul părintesc de binecuvântare și felicitare al ÎPS Mitropolit Vladimir, care astăzi a liturghisit în Catedrala mitropolitană din capitală.
În încheierea serviciului divin dedicat sărbătorii hramului, PS Siluan a mulțumit ctitorilor și oaspeților de seamă, precum și tuturor credincioșilor prezenți la slujba de sărbătoare, care au arătat dragoste față de Maica Domnului și față de Grădina ei sfântă de la Curchi, venind în zi de prăznuire să o cinstească pe cea care este mijlocitoarea noastră în fața Prea Sfintei Treimi.
Și în acest an, viețuitorii mănăstirii au pregătit pentru toți oaspeții o masă a dragostei și a bucuriei frățești și pachete cu daruri în cinstea măreției Praznicului de astăzi.
Slujba Sfintei Liturghii praznicale a fost transmisă în direct la Postul Național „Radio Moldova”, precum și la Programul „TV Moldova 1”.
Răspunsurile liturgice la slujbă au fost date de corul arhieresc al mănăstirii, condus de dl Dumitru Buga.
Sursa: www.manastireacurchi.md