Header image

Neaşteptat! Renato Usatâi la inaugurarea unui monument dedicat mitropolitului Visarion Puiu

16:08, marți, 11 august, 2015 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Primarul de Bălţi Renato Usatâi a participat astăzi la inaugurarea unui monument dedicat mitropolitului român Visarion Puiu, care a păstorit timp de 12 ani, de la Bălţi, ca episcop al Hotinului. “Episcopul Puiu a venit într-un oraș, care nu era suficient de bine întreținut și a făcut totul ca viața oamenilor din oraș să devină mai confortabilă. El a fost un entuziast. Iar fără această calitate, fără entuziasm, orașele nu se construiesc”, a scris pe pagina sa de facebook Renato Usatâi.

Edilul din capitala de nord a scris cuvinte omagiale dedicate mitropolitului Visarion Puiu, declarând că admiră activitatea mitropolitului “care a administrat şi construit oraşul, indiferent de conducerea de vârf de atunci”. “În Chişinău – Şciusev, la Bălţi – Puiu. Şi nu contează că unul a fost arhitect, iar altul slujitor al Bisericii. Nu contează că unul a fost rus, iar altul a venit de peste Prut. Pe ambii îi leagă o calitate, pe care o stimez în oameni – nu au fost indiferenţi faţă de societate. Lor le păsa ce se întâmplă”, a scris Renato Usatâi.

Totodată, primarul a precizat că Visarion Puiu a cerut extinderea şi pavarea străzilor, construcţia de apeducte şi canalizare, a cerut edificarea unei staţii electrice, a unei pieţe, patinoar şi chiar a unui aeroport. “A elaborat planul de asanare a bălţilor din partea vestică a oraşului şi a propus ca să fie creat în locul lor o plajă. De fapt, Visarion Puiu a elaborat primul plan urbanistic al oraşului Bălţi”, a scris Renato Usatâi. Primarul de Bălţi a participat la ceremonie alături de episcopul de Bălţi şi Făleşti Marchel, care conduce o eparhie ce face parte din Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse.

Participarea lui Renato Usatâi la inaugurarea monumentului dedicat unui mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române ia prin surprindere, întrucât este catalogat de analişti ca un politician de stânga, pro-rus. Acesta are afaceri în Rusia, are o casă, într-un cartier rezidenţial din suburbia Moscovei. Este adevărat că, la rândul său, Usatâi a declarat că în opinia sa vectorul extern al țării trebuie să-l decidă populația, fie el spre UE sau fie spre Uniunea Vamală, printr-un referendum cu cel puțin două treimi din populație.

Precizăm că Visarion Puiu, mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut pe 27 februarie 1879, la Paşcani, judeţul Iaşi si a decedat pe 10 august 1964, în Franţa. În 1923 mitropolitul Visarion Puiu păşea pe tărâmul Basarabiei, în oraşul Bălţi, acolo unde a fost înscăunat ca episcop al Hotinului. A slujit Biserica timp de 12 ani la Bălţi, realizând lucruri minunate.

În oraşul Bălţi şi în împrejurimi a ridicat şapte biserici, adevărate bijuterii arhitecturale, precum şi un număr impresionant de edificii şi instituţii care să vină în slujba poporului basarabean. A ridicat Catedrala Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, care a fost sfinţită în anul 1934, iar după un an, Visarion Puiu a ajuns mitropolit al Bucovinei. Apoi a fost Mitropolit de Transnistria la Odessa (1943). I-a scris lui Iosif Stalin o scrisoare şi a încercat să-l convingă că Biserica nu are frontiere.

Sursa: www.moldova.org

Contact Form Powered By : XYZScripts.com