Necazurile arată purtarea de grijă a lui Dumnezeu - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Necazurile arată purtarea de grijă a lui Dumnezeu

Necazurile au o conotație negativă în percepția noastră. Din perspectivă duhovnicească însă, semnificația lor este una pozitivă. Departe sunt gândurile noastre de gândurile lui Dumnezeu.

Dacă privim lucrurile dinspre plăcerea noastră trupească și desfătarea pământească, necazurile par cumplite. Dacă ne uităm la ele dinspre mântuirea noastră, descoperim că sunt de fapt o binecuvântare. Dumnezeu nu ne face niciun rău. Dacă se abate vreun rău asupra noastră, el este adus de păcatele noastre, sau spre mântuirea noastră. Dacă viața noastră ar fi veșnică pe pământ, sigur că ar trebui să căutăm confortul maxim aici. Însă petrecerea noastră în această lume este temporară. Nimeni nu poate să scape de moarte, spune Psalmistul, sau să dea preț de răscumpărare pentru sufletul lui.

Grija noastră trebuie să fie pentru mântuirea sufletului. De aceea Dumnezeu îngăduie uneori să fim încercați, ca să câștige sufletele noastre pentru Împărăția Lui. Necazurile ne curăță, ne spală, ne albesc haina sufletului. Necazurile ne cumințesc, ne smeresc. Ne învață răbdarea și rugăciunea. Ne arată deșertăciunea acestei lumi și efemeritatea acestei vieți. Stârnesc în noi dorul de viața cea veșnică. Calea lui Dumnezeu, spune Sfântul Efrem Sirul, este calea crucii. Fiecare zi din viața noastră aici este o cruce pe care trebuie să o ridicăm. „Că nimeni nu s-a suit la ceruri cu răsfățul”. Cei care vor să înainteze pe calea cea îngustă și să intre pe ușa cea strâmtă trebuie să se gătească pentru necazuri. „Pe cel ce din toată inima s-a dat lui Dumnezeu, niciodată Dumnezeu nu-l scutește de grijă. Aceasta este a a suferi pentru adevăr”.

Creștinii sunt urâți de oamenii care s-au pus în slujba celui rău și conduc această lume. Căci duhul acestei lumi și lucrurile ei sunt potrivnice lui Dumnezeu. De aceea L-a urât pe Mântuitorul lumea. Și de aceea îi va urî pe toți aceia care vor voi să meargă după El. Din faptul că suferă necazuri și nedreptăți poate cunoaște omul că se îngrijește de el Dumnezeu, spune Sfântul Efrem.

Sfântul Isaac Sirul, www.lataifas.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com