Neurochirurgul Ștefan Mindea: În timpul operației, rugăciunea îmi dă siguranță - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Neurochirurgul Ștefan Mindea: În timpul operației, rugăciunea îmi dă siguranță

20:34, miercuri, 24 octombrie, 2018 | Cuvinte-cheie: , , , ,

În interviul acordat recent pentru revista Lumea Credinței, neurochirurgul Ștefan Mindea a vorbit despre rolul credinței în viața sa și a evidențiat că rugăciunea îi oferă siguranţă, îi dă putere şi astfel rămâne ancorat în relația lui „statornică cu Bunul Dumnezeu”.

Deşi este un nume important în domeniul neurochirurgiei la nivel internaţional, Ştefan Mindea a ales să se întoarcă acasă din America şi să opereze într-un spital din Constanţa.

În SUA a fost director al secţiei de neurochirurgie şi chirurgie spinală oncologică a Centrului Medical Universitar Stanford şi profesor universitar în chirurgia spinală minim invazivă la aceeaşi instituţie.

Cu toate acestea, el a rămas puternic ancorat în spiritualitatea Ortodoxă, având, după cum a mărturisit, o legătură „trainică și statornică” cu Dumnezeu, care i se datorează în mare parte bunicii sale.

„Ea ne ducea la biserică, ea ne‑a deslușit taina rugăciunii și tot alături de ea am început să postim încă de pe la cinci‑șase ani. Chiar dacă eram relativ mici, de la ea am învățat cât de important este să fim cuviincioși, să fim buni cu cei de lângă noi, dar mai ales să învățăm să facem o jertfă cât de mică pentru Dumnezeu, Care ne dăruiește atât de mult”, a spus medicul.

Despre fiecare clipă a vieţii sale, neurochirurgul care slujeşte şi ca diacon la o parohie din Constanţa spune că nu concepe să vadă răsăritul „fără ca ziua să înceapă cu Dumnezeu”.

„Credinţa în Hristos este esenţa vieţii, legătura cu Dumnezeu fiind esenţială pentru existenţa noastră ca oameni. Haideți să facem un exercițiu de imaginație și să vedem dacă viața în afara divinității ar avea vreun sens. Bine‑nțeles că nu!”, a declarat pentru Lumea Credinţei.

În ceea ce priveşte partea profesională din domeniul medicinei, neurochirurgul a evidenţiat că rugăciunea şi credinţa în Dumnezeu sunt foarte importante.

„În neurochirurgie lucrurile sunt ceva mai complicate decât s‑ar părea și asta pentru că în cazurile grave, în cancere, în metastaze, te uiți spre Cer și aștepți ca Dumnezeu să te ajute să iei decizia cea mai înțeleaptă. De obicei, eu mă rog de când pacientul vine la consultație până în momentul în care iau decizia de a‑l opera”.

Ştefan Mindea a vorbit şi despre parcursul unei zile din viaţa sa. „Fiecare zi începe cu pravila, pentru că nu poți avea o zi bună dacă nu respecți canonul de rugăciune, iar eu mă străduiesc să fac asta”, a precizat el.

În ceea ce priveşte activitatea desfăşurată la clinică, neurochirurgul a spus că îşi oferă o jumătate de oră răgaz pentru a se gândi la toate cazurile din ziua respectivă.

„Iau fiecare caz în parte, îl analizez cu multă seriozitate, fie că este vorba de consultații sau tratament, dar mai ales în cazul pacienților care urmează să fie operați. Eu personal stau de vorbă cu fiecare în parte, astfel încât pacientul să nu mă simtă ca pe un medic, ci ca pe un prieten. Din punctul meu de vedere, siguranța că totul va fi bine pentru persoana respectivă este esențială”.

Referitor la viaţa personală, Ştefan Mindea a spus că întâlnirea cu familia, cu soția și cei șase copii  este o adevărată binecuvântare.

„Cinăm împreună, ne rugăm împreună, mulțumindu‑I Bunului Dumnezeu pentru bucuria sfârșitului de zi”.

Dr. Mindea a înfiinţat prima secţie de Neurochirugie Minim Invazivă la Universitatea Stanford, fiind cel mai tânăr şef de secţie din istoria Universității Stanford. Timp de cinci ani consecutivi  a fost premiat în Top 5 „cel mai bun neurochirurg” al Universității Stanford.

Dr Mindea a efectuat în premieră mai multe intervenții minim invazive cerebrale și spinale la Universitatea Stanford şi are peste 40 de publicații și lucrări în jurnale internaționale de specialitate, colaborator în 5 cărți de neurochirurgie și peste 100 de prezentări în diverse congrese internaționale de Neurochirurgie.

Este specializat în următoarele afecţiuni: neurochirurgie minim invaziva cerebrală şi spinală (meningiom, astrocitom, neurinom, schwannom, glioblastom, gliom, ependimom, meduloblastom, metastaze cerebrale, malformaţie chiari), neurochirurgie endoscopică, neurochirurgie spinală minim-invasiva, hernie de disc minim invaziva, şi neuro-oncologie (tratament cu Cyberknife).

Sursa: www.basilica.ro

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com