Noi proteste în Athos: Facultatea de Teologie predă laolaltă lumina și… întunericul - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Noi proteste în Athos: Facultatea de Teologie predă laolaltă lumina și… întunericul

14:48, joi, 18 decembrie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , ,

Deschiderea unei secțiuni de Studii Islamice, la Universitatea din Salonic , a provocat ample proteste din partea calugarilor Muntelui Athos.

Astfel, starețul Mănăstirii Cutlumuș, Arhimandritul Christodoulos, și-a exprimat temerile că sectiunea in cauza va deveni, „mai devreme sau mai târziu, o noua casa a fanatismului islamic”.

„Noi nu trebuie să alunecam pe panta intoleranței religioase”, a declarat starețul, dar „în același timp, trebuie să fim mai puțin naivi în relațiile noastre cu liderii altor religii și ideologii. Mai ales că trăim într-o perioadă în care statul nu garantează apărarea identității spirituale a țării noastre”.

La rândul său, comunitatea Mănăstirii Filoteu a calificat inițiativa autorităților elene, de deschidere a secțiunii, ca fiind „inacceptabila, ilegala, tradatoare pentru Ortodoxie și criminala pentru cetatenii patriei”.

Comunitatea Manastirii Karakalou a primit vestea „cu uimire și consternare(…). Facultatea de Teologie a fost infiintata ca un centru exclusiv ortodox… Ce are în comun lumina cu întunericul, adevărul cu minciuna? Cum putem, în aceeași facultate, sa predam Sfânta Evanghelie și Coranul?”.

Călugării din Karakalou consideră că astfel de decizii, ale statului, „duc la alterarea sentimentului religios, la pierderea identității culturale și naționale”.

În încheierea mesajului lor, călugării din Karakalou subliniaza că inițiativa de stat este extrem de nepotrivita în condițiile actuale, într-un timp in care „frații noștri creștini din Siria și din alte țări ale Orientului se confruntă cu o persecuție violentă din partea islamiștilor”.

In Schitul Sfântului Andrei, Arhimandritul Efrem, precum și un număr de athoniti au votat împotriva deschiderii secțiunii destinate studiului islamic in cadrul Facultatii de Teologie din Salonic.

sursa lonews.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com