Header image

Noul stareţ al Mănăstirii Sihăstria

13:13, marți, 9 decembrie, 2014 | Cuvinte-cheie: ,

După trecerea la Domnul a preacuviosului părinte arhimandrit Victorin Oanele, la scurt timp după săvârşirea Parastasului de 40 de zile, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a hotărât organizarea de alegere a noului stareţ, următor predaniei Bisericii noastre.

Ieri, 8 decembrie 2014, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a fost în mijlocul obştii, săvârşind Sfânta Liturghie într-un sobor din care, pe lângă preoţii slujitori ai mănăstirii, au făcut parte şi părinţii exarhi: arhimandrit Nichifor Horia şi arhimandrit Luca Diaconu.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, în trapeza mănăstirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a prezentat obştii hotărârea de a organiza alegere de stareţ în conformitate cu rânduielile prevăzute în Statutul Bisericii Ortodoxe Române şi Regulamentul de organizare a vieţii monahale.

Potrivit acestei rânduieli, au fost chemaţi să voteze toţi ieromonahii, monahii şi rasoforii cu o vechime mai mare de trei ani în mănăstire sau într-unul din schiturile acesteia.

În urma voturilor exprimate de către obşte, s-a constatat că protosinghelul Arsenie Popa a fost dorit de către majoritatea obştii, întrunind cel mai mare număr de voturi. Luând act de rezultatul acestei alegeri, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a binecuvântat gândul exprimat de către părinţi şi a împlinit rânduiala instalării noului stareţ. Slujba specifică de hirotesie s-a săvârşit în biserica mare a mănăstirii în prezenţa întregului sobor.

Preacuviosul părinte Arsenie Popa s-a născut în data de 25.09. 1971, în localitatea Constanţa. A intrat în obştea Mănăstirii Sihăstria în septembrie 1998. A fost tuns în monahism în data de 11.12. 2001, având binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, fiind hirotonit ierodiacon în data de 26.12.2001, ieromonah în data de 07.08.2002 şi hirotesit protosinghel în data de 27.12.2005. Părintele este absolvent al Facultăţii de Fizică a Universităţii Bucureşti, promoţia 1996, şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, promoţia 2004, şi a împlinit în obştea mănăstirii mai multe ascultări, în ultimul timp fiind eclesiarh.

În încheierea slujbei de hirotesie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a binecuvântat obştea mănăstirii, bucurându-se de unitatea de gând pe care şi-au exprimat-o în alegerea noului stareţ. Părinţii din obşte au primit pentru prima oară binecuvântarea noului stareţ, iar acesta, într-un scurt cuvânt, şi-a exprimat nădejdea că, în pofida greutăţii acestei noi cruci, se va încredinţa ocrotirii Maicii Domnului şi în ascultarea şi dragostea părinţilor mănăstirii.

Sursa Ziarul Lumina

Contact Form Powered By : XYZScripts.com