Header image

Nu ignorați problemele de comportament ale copiilor voștri

Să îi iubiţi pe copiii voştri cu acea iubire creştinească echilibrată. Iubirea necontrolată, patologică, pe care din nefericire mulţi părinţi o nutresc față de copiii lor devine principala cauză a ignorării problemelor lor de comportament. Văd numai calităţi în «vlăstarele» lor şi cele mai mari obrăznicii le consideră virtuţi sau «dovezi de inteligenţă».

Urmăriţi-i pe copiii voştri cu atenţie, mai ales în momentele în care aceştia nu îşi dau seama că cineva îi vede. De exemplu atunci când se joacă şi când caracterul lor se manifestă fără reţineri, ieşind foarte uşor în evidenţă înclinaţiile lor bune sau rele. Ați aflat deci acum, de ce o educaţie corectă  are nevoie, mai întâi de toate, de anihilarea şi dezrădăcinarea înclinaţiei rele de bază… dacă nu veţi urma aceste sfaturi, nu veţi reuşi să învingeţi nici celelalte defecte mai mici. Ascultaţi cu atenţie ce spun şi ceilalţi oameni despre copiii voştri şi nu vă supăraţi în cazul unor critici constructive.

Iubiţi-i pe copiii voştri cu acea iubire creştinească echilibrată şi fiţi mereu cu atenţia încordată asupra lor. Astfel, când descoperiţi acel defect-Goliat, înfruntaţi-l cu înţelepciune, cu pricepere şi cu credinţă în ajutorul lui Dumnezeu. Şi nu încetaţi să îl combateţi, până la stârpirea lui definitivă. Astfel, dacă veţi reuşi să distrugeţi această rădăcină a răului, încet-încet va dispare toată neghina din grădina inimii copilului vostru, iar purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi a îngerului său păzitor, se vor face simţite fără încetare.

Irineu, Episcop de Ecaterinburg și Irbițk, Mamă, ai grijă!, Editura Egumenița, p. 60-61

Contact Form Powered By : XYZScripts.com